Coronaproof uitje in de Zuiderwaterlinie

In de Zuiderwaterlinie vind je genoeg leuke dingen om te doen in coronatijd! En, ook voor een uitje in de kerstvakantie ben je bij de Zuiderwaterlinie op het juiste adres. Ontdek nu de elf vestingsteden en hun ommeland aan de hand van de coronaproof tips die wij voor jou hebben opgesteld. Wij zetten voor elke stelling een aantal locaties voor je op een rijtje. Voor alle locaties en bezienswaardigheden van de Zuiderwaterlinie geldt dat er voldoende ruimte is om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Zo kun je op een verantwoorde manier alsnog een leuk dagje uit plannen. Je vindt de coronaproof uitjes hieronder. 

Let op: alle locaties en bezienswaardigheden per stelling in één dag bezoeken is natuurlijk onmogelijk, maar doe vooral ideeën op uit onze tips. Daarmee stel je je eigen coronaproof uitje in de Zuiderwaterlinie samen!

Disclaimer: in verband met de huidige coronamaatregelen kan het zijn dat er informatie op deze pagina staat die niet meer helemaal up-to-date is. Check voordat je vertrekt altijd de laatste informatie en meest actuele openingstijden op de website van de locatie zelf.

Stelling Breda-Geertruidenberg

In de Stelling Breda-Geertruidenberg begin je je dagje uit bij het Toeristisch Informatiepunt in Waalwijk: pik bij het afhaalpunt informatie op rondom diverse wandel- en fietsroutes in de stelling. Via Geertruidenberg, waar je bij Fort Lunet een drankje afhaalt in de buitenbar, ga je richting Drimmelen. Hier kom je bij de Kleine Schans in Terheijden even tot rust voordat je de tocht doorzet naar Oosterhout. Geniet daar van de natuur bij Linie van den Hout, en combineer je wandeling met het bezichtigen van de Ruïne van Strijen. Een coronaproof locatie, waar natuur en geschiedenis samenkomt. Nog tijd over om Breda te bezoeken? Perfect! Spring dan zeker even langs de Duiven- en Granaattoren en Linie van den Munnikenhof. Of bekijk de wintertips van Welkom in Breda voor inspiratie tijdens je bezoek.

Een dagje in Geertruidenberg doorbrengen? Vergeet dan niet om langs VVV Geertruidenberg te gaan en de brochure De Sleutel van Holland Stadswandeling door vestingstad Geertruidenberg te kopen. Voor informatie over de brochure of andere wandelroutes in de vestingstad neem je contact op met het VVV-kantoor.

Liever in je eigen ritme de hoogtepunten bekijken en je bezoek over meerdere dagen verspreiden? Plan dan een overnachting in de stelling! Dat kan bij Groepsaccommodatie De Houtse Linies in Den Hout, B&B Merelhof in Oosterhout of Gastenverblijf Munnickenheide in Terheijden. 

Stelling Grave-Ravenstein

Aan de oostelijke kant van de linie, in de stelling Grave-Ravenstein, beleef je prachtige natuurgebieden, zoals de Beerse Overlaat en Mineursberg. Huur je fiets bij Bike Adventure in Herpen en cross op je gemak langs de verschillende hoogtepunten in de stelling. In Grave bezoek je de overblijfselen van de oude vestingspoorten: de Hampoort. Of ontdek Kroonwerk Coehoorn aan de overkant van de Maas. Wanneer het tijd is voor een break, haal je je drankje af bij Koffie-Theeterras de Maasakker in Megen. Of zelfs een heerlijk fris biertje bij Bierbrouwerij Oijen! 

Langs de Maas kan je heerlijk wandelen, terwijl je geniet van een warm kopje koffie, thee of chocolademelk dat je afhaalt bij het Lithse Bakkertje. Kies hier ook gelijk voor een lekkere snack of een vers broodje van het take-away menu voor onderweg. 

Overnachten in deze stelling? Dat doe je bij Motel Koolen,  B&B de Hoefijzer in Reek of Gastenverblijf Het Voorhuis in Herpen.

Stelling 's-Hertogenbosch-Heusden

Ook in de stelling 's-Hertogenbosch-Heusden ontdek je fijne locaties van de linie voor een coronaproof uitje. In het centrum van 's-Hertogenbosch bezoek je de Sint-Janskathedraal. Aansluitend maak je een wandeling door het Bossche Broek, waar je tegelijkertijd de Bossche vestingwallen aanschouwt. Bij Heusden ervaar je de rust en natuur bij de Baardwijkse Overlaat en de Boerenschans. Zin in een smakelijk broodje voor onderweg? Haal er dan een af bij Hotel-Restaurant In den verdwaalde Koogel. In Vught bezoek je de picknickkraam van Kasteel Maurick, waar je onder andere heerlijke wafels en worstenbroodjes kunt afhalen. Met snack in de hand kun je dan vervolgens op weg naar Fort Isabella om te genieten van de prachtige omgeving.

Stelling van Willemstad

Heerlijk uitwaaien in de natuur? Dat kan in de stelling van Willemstad! De omgeving rondom Fort Prins Frederik leent zich uitstekend voor een coronaproof uitje. Denk aan een mooie wandeling of fietstocht. In Heijningen haal je bij Brasserie de Kletsmajoor - gelegen naast Fort Sabina - een welverdiende warme chocomel of een kopje erwtensoep tijdens je reis door de stelling. Van de vestingwallen in Willemstad tot aan de Linie Stenen Poppen (die momenteel gerestaureerd worden) in Klundert: hier beleef je de historie van de Zuiderwaterlinie!

Interesse in een rondleiding door Willemstad? Dan kan je terecht bij Boudewijn Tours. Onderweg is er natuurlijk ruimte voor een take-away. Of huur een tandem of trike bij Maia Bikes & Trikes in Zevenbergen voor jouw actieve tour door de stelling.

Voor coronaproof groepsuitjes (ook voor het gezin!) en teambuilding in deze stelling, bezoek je de website van Uit in Willemstad.

West Brabantse Waterlinie

De meest westelijke stelling, de West Brabantse Waterlinie, heeft ook een aantal fraaie bezienswaardigheden die je niet mag missen. Wat dacht je van Fort Pinssen of Fort de Roovere in Halsteren? Bij het naastgelegen informatiecentrum, De Schaft, haal je informatie op rondom de diverse routes in de omgeving. En vergeet daar niet je Brabantse worstenbroodje af te halen! In Bergen op Zoom raden we je aan om langs de Sint Gertrudiskerk en Ravelijn op den Zoom te gaan. Even lekker relaxen? Dan ga je richting Inundatiepunt Blauwe Sluis in Steenbergen, waar je kunt picknicken aan de grootste picknicktafel van Nederland!

Kortom, genoeg leuke dingen om te doen in coronatijd!