Beleef de Dag van het Kasteel in de Zuiderwaterlinie

Over de Dag van het Kasteel

In 2008 werd de allereerste Dag van het Kasteel georganiseerd. Dat betekent dat in 2023 de zestiende editie van de landelijke dag van het kasteel plaatsvindt. Na twee coronajaren met een aangepaste invulling werd de open dag van het kasteel vorig jaar weer in volle glorie gevierd, en ook dit jaar is dat het geval. Elk jaar heeft de dag een ander thema. Dit jaar is gekozen voor ‘Upstairs/Downstairs’.

Personeel in het kasteel

Het thema ‘Upstairs/Downstairs’ heeft alles te maken met het personeel van kastelen en buitenplaatsen. Personeel was voor deze plekken vroeger onmisbaar. Zo hadden middeleeuwse kastelen koks, huisbewaarders, stalknechten en poortwachters. En op latere buitenplaatsen vond je daarnaast ook gouvernantes, linnenmeiden, koetsiers, dienstboden, tuinmannen en nog later ook chauffeurs. Hun verhalen zijn in de loop van de geschiedenis verdwenen, vergeten en onderbelicht. Daarom staan juist zij tijdens de Dag van het Kasteel 2023 in de schijnwerpers. 

Het kasteel anno 2023

Ook in 2023 is het onmogelijk een kasteel te onderhouden zonder de hulp van de vele vrijwilligers en het personeel. Eigenaren van kastelen en buitenplaatsen spelen tegenwoordig ook een belangrijke en actieve rol in het onderhouden van de prachtige, maar vaak ook kwetsbare oude gebouwen. 

Markiezenhof in de Zuiderwaterlinie

In het hart van Bergen op Zoom staat het Markiezenhof: het oudste stadspaleis van Nederland. Het Markiezenhof had in de loop der tijd een hoop adellijke bewoners, en dat voel je nog steeds wanneer je door de zalen, galerijen, binnenplaatsen en tuinen dwaalt. Tegenwoordig is Het Markiezenhof een museum over de geschiedenis van de stad en de regio. Ook is er een grote, vaste tentoonstelling over de geschiedenis van jaarmarkten en kermissen. Bezoek je Het Markiezenhof tijdens de Dag van het Kasteel 2023? Dan kun je deelnemen aan één van de rondleidingen door het stadspaleis en een bezoek brengen aan de tentoonstelling ‘Hete Vuren’, met schatten uit het RijksMuseum.

Lees meer over het Markiezenhof

Kasteel van Breda in de oude binnenstad

Ook het Kasteel van Breda opent de deuren tijdens de Dag van het Kasteel. Dit in de Zuiderwaterlinie gelegen kasteel ligt in één van de oudste delen van de stad. In de loop van de geschiedenis van Breda hebben er machtige families gewoond, gefeest en complotten gesmeed. Kom je op Tweede Pinksterdag naar Breda? Dan tref je het! Niet alleen is het de Dag van het Kasteel, ook wordt Nassaudag gevierd. In het centrum vinden allerlei activiteiten plaats. Zo kun je deelnemen aan een torenbeklimming, zijn er rondleidingen en exposities.

Lees meer over het Kasteel van Breda