Vuelta 2020 parcours: beleef het event én de Zuiderwaterlinie

Vanwege het coronavirus kan de Vuelta in 2020 helaas niet doorgaan langs de Zuiderwaterlinie.
Zodra er meer informatie is over een eventuele nieuwe datum dan leest u er hier meer over. 

De Vuelta route van 2020 loopt dwars door Brabant langs de Zuiderwaterlinie. De renners van de Ronde van Spanje rijden 15 en 16 augustus langs deze militaire verdedigingslinie, die is gebouwd naar aanleiding van de Tachtigjarige Oorlog tussen Spanje en Nederland. 

De forten, torens, vestingwallen en andere schitterende bouwwerken van de Zuiderwaterlinie vormen de achtergrond voor twee van de drie Nederlandse Vuelta etappes. Nadat je renners langs het Vuelta parcours hebt toegejuicht, kun je deze prachtige en ingenieuze bouwwerken zelf bewonderen.

Vuelta 2020 etappes langs de Zuiderwaterlinie

De renners koersen in Vuelta etappes twee en drie langs de Zuiderwaterlinie. Tijdens de tweede etappes op 15 augustus komen ze in ’s-Hertogenbosch onder andere langs Fort Crèvecoeur (‘hartepijn’) en in Heusden langs de Bromsluis, waar het verhaal van verdedigen met water aan de Zuiderwaterlinie verteld wordt. 

In de derde Vuelta etappe op 16 augustus maken de Vuelta-renners een lus van en naar vestingstad Breda. Ze rijden ook door omliggende Zuiderwaterlinie-gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen, Moerdijk en Oosterhout. Daar zien ze bijvoorbeeld het Spanjaardsgat, waar de Nederlandse versie van het Paard van Troje plaatsgevonden zou hebben, en de verdedigingstorentjes van de Linie van Stenen Poppen.

Fietsen en wandelen in het decor van Vuelta 2020

Wil je zelf ervaren hoe het is om in het prachtige Brabantse decor actief en sportief bezig te zijn? Ontdek de omgeving van Vuelta 2020 met de fietsroute en de wandelroute van de Zuiderwaterlinie! 

Doe als de renners van de Vuelta en fiets langs de historische Zuiderwaterlinie. Met het Zuiderwaterlinie-fietsboekje fiets je in vijf etappes van Bergen op Zoom naar Grave, terwijl je onderweg geniet van het schitterende militaire erfgoed.

Liever wandelen langs de route van de Vuelta? Het Zuiderwaterlinie Wandelpad is een 290 kilometer lange route, opgesplitst in 17 etappes. Al wandelend beleef je de Zuiderwaterlinie, het decor van Vuelta 2020.

Zuiderwaterlinie: frontlijn tussen Spanje en Nederland

Dwars door Brabant, van Bergen op Zoom tot Grave, loopt de Zuiderwaterlinie. Ze is de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland. Een unieke ketting van 11 Brabantse vestingsteden en hun ommeland, verbonden door het typische Nederlandse verhaal van verdedigen met water. 

In de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) stonden de Spaanse en Nederlandse troepen ter hoogte van de Zuiderwaterlinie tegenover elkaar. In die tijd werd rondom de Brabantse vestingsteden en op het platteland al gebruikgemaakt van de verdediging met water. En dat stukje Brabant, is het decor van het Vuelta 2020 parcours. Meer informatie over de Vuelta vind je op de website van La Vuelta Holanda.