Afdamming Dommel

Door de bril van de visser

In 1629 legden de manschappen van Frederik Hendrik een dam in de Dommel bij Vught. Het afdammen van Aa en Dommel vormde een belangrijk onderdeel van zijn aanvalsplan. Je kunt de inhammen van de afdamming nog steeds zien.

 

Deel van het aanvalsplan

De dam in de Dommel sneed een belangrijke watertoevoer naar de stad af. Dit was tactiek van Frederik Hendrik. Hij probeerde zo de stadsbewoners tot overgave te dwingen. Het Dommelwater liep voortaan via een kanalenstelsel óm de kwartieren van Frederik Hendrik en Van Brederode heen, naar de Maas. Een dubbel kanalenstelsel voerde onder meer over de Vughtse Heide. De afdamming had nog een militair doel: het opheffen van de inundatie om over het droge (via loopgraven) de stad te naderen.

Over de Dommel

De afdamming gebeurde ter hoogte van veerhuis en tolhuis ’t Vaantje. Omstreeks 1800 lag hier een veer dat voetgangers over de Dommel zette. Het veerhuis verscheen omstreeks 1810 op kaarten onder de naam 'Visschersbril'. Tegenover ‘t Vaantje ligt een dicht bos (privéterrein) met een lunet. Rondom Vught lagen acht van deze verdedigingswerken. Ze zijn tussen 1844 en 1848 gebouwd als onderdeel van de stelling van ’s-Hertogenbosch en behoorden tot het kamp van Willem II.

Vandaag is Linie 1629 een leuke fietsroute. Over een lengte van 49 kilometer wisselen prachtige natuur en indrukwekkende cultuurhistorie elkaar voortdurend af.

Volg de fietsroute

Ontdek in de buurt