Bernse Veer

Watergeus, mag ik overvaren?

Het Bernse veer verbindt Brabant met het eiland van Nederhemert. Op dit eiland ligt het plaatsje Bern. Dit kleine buurtschap heeft niets te maken met de Zwitserse hoofdstad. Het kleine plukje huizen heeft wél een roemruchte geschiedenis.

Foto: Bergsche Maasveren

Abdij van Berne

Fulco van Berne stichtte hier in 1134 één van de belangrijkste religieuze centra van het land: de Abdij van Berne. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog plunderden de watergeuzen het abdijcomplex, om het in 1579 grotendeels te verwoesten.  Datzelfde jaar volgde het besluit tot versterking van Heusden. De monniken zetten hun activiteiten uiteindelijk voort in Heeswijk-Dinther. Het 'Oude huis' zou als brouwershuis bij de Abdij hebben gehoord. Het was nét liefdevol gerestaureerd door de eigenaar, schilder Willem Witjens, toen het in de laatste Oorlogswinter in vlammen opging; evenals het kasteel van Nederhemert.

Foto: Huidige Abdij van Berne bij Heeswijk

Per pont naar het kasteel

Samen met het Capelse veer en het Drongelse veer, is het Bernse veer oorspronkelijk in het leven geroepen bij het graven van de Bergse Maas. Die sneed een aantal dorpen (zoals Nederhemert-Zuid en Wijk en Aalburg) af van Heusden. Het waren gratis rijksveren: boeren en andere omwonenden mochten altijd kosteloos per pont overvaren. Het Bernse Veer wordt nog steeds veel gebruikt door auto’s, landbouwvoertuigen én fietsers. Bijvoorbeeld voor een uitstapje naar het geheel gerestaureerde kasteel van Nederhemert en de speeltuin.

 

Ontdek in Heusden