Sprong en Zuiderwaterliniefestival

Op 23 en 24 juni 2018 vormde de Zuiderwaterlinie het decor voor een groots avontuur: De Sprong en het Zuiderwaterliniefestival. De eeuwenoude waterlinie van Grave tot aan Bergen op Zoom vormde het speelveld voor spelers, muzikanten, vocalisten, poëten en dansers van het festival en voor de tientallen parachutisten van De Sprong. 

De Sprong is een initiatief van de Alliantie Zuiderwaterlinie en een concept van Mothership, bekend van spraakmakende kunstprojecten in de openbare ruimte. Het verhaal van Brabant als militaire verdedigingslinie van de Noordelijke Nederlanden ligt aan de basis van het concept. De vele verdedigingswerken, forten, vestingsteden en inundatiegebieden die de provincie kent, herinneren aan de roemruchte periode van Brabant als frontlinie. Met de komst van het vliegtuig werden deze obstakels nutteloos en verviel de functie van de Zuiderwaterlinie als verdedigingswerk. Het vliegtuig is daarmee het symbool van de bevrijding van Brabant. 

De Sprong werd in samenwerking met het Ministerie van Defensie, EATC, Vliegbasis Eindhoven (336 Squadron), Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht, Skydive Rotterdam, Skydive ENPC en KNVvL gerealiseerd. 

Bekijk de aftermovie van De Sprong en het festival

Over De Sprong

Op 23 juni 2018 (het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed) sprongen tientallen parachutisten op vijf locaties op de Zuiderwaterlinie. In samenwerking met het ministerie van Defensie vlogen drie militaire vliegtuigen, een C-130 Hercules en twee Harvards, in een fly-by over de gehele Zuiderwaterlinie. Daarna vonden op vijf historische plekken langs de linie parachutesprongen plaats: op de Kleine Schans in Terheijdenwerd door civiele parachutisten uit een Duitse Airbus A400M gesprongen en door militaire parachutisten uit de Nederlandse C-130 Hercules. Voor toenmalig commissaris van de Koning van Noord-Brabant Wim van de Donk was een speciale rol weggelegd: hij mocht bij hoge uitzondering als burger een tandemsprong maken uit de C-130 Hercules. Civiele parachutisten maakten vervolgens spectaculaire sprongen in Halsteren bij Fort de Roovere, in Heijningen bij Fort Sabina, in Vught bij Fort Isabella en in Grave bij het Gemaal van Sasse. Op de grond werden de parachutisten feestelijk onthaald en verwelkomd door duizenden bezoekers in het Zuiderwaterlinie Festival. 

Klik op bijhorende links voor meer informatie over de Zuiderwaterlinie Mars en Expeditie Zuiderwaterlinie.