Terugblik opening expositie Geertruidenberg 22 september 2023

De reizende expositie Menno’s Reis opende op 22 september de deuren in Museum De Roos in Geertruidenberg. Tijdens Menno’s Reis treden we in de voetsporen van vestingbouwer Menno van Coehoorn en vinden er van Grave tot Bergen op Zoom diverse activiteiten plaats waarin verleden, heden en toekomst samenkomen. Een modern kunstwerk, ontworpen door Studio APVIS, reist dit jaar langs de Zuiderwaterlinie, net zoals Menno van Coehoorn dat 325 jaar geleden deed.

Anne-Wil Maris, programmamanager van de Alliantie Zuiderwaterlinie, opende het programma en heette de bezoekers welkom in de prachtige, monumentale Geertruidskerk. Ron Haveman nam het stokje over namens Museum De Roos, waar het kunstwerk te gast is. Ron lichtte het belang van Menno’s innovatieve vestingbouw voor de regio Geertruidenberg toe. Als belangrijke vestingstad, die regelmatig soldaten moest herbergen als er weer oorlog was, heeft Geertruidenberg het nodige meegemaakt. Veel van het overgebleven erfgoed is te bewonderen in Museum De Roos. Legendejager Rob Hopstaken bracht die geschiedenis vervolgens tot leven. Hij kroop in de huid van een inwoner van Geertruidenberg die met lede ogen moest aanzien hoe de Fransen en Hollanders het land tijdens de oorlog in puin legden. Bijgestaan door de leden van de Bergsche Battery, in hun historische kostuums, liet Rob de aanwezigen ervaren hoe de oorlog gevoeld moet hebben.

 

Met elkaar in gesprek over erfgoed

Wethouder Mike Hofkens van de gemeente Geertruidenberg sloot af: “De Zuiderwaterlinie behoort tot ons cultureel erfgoed. Hoewel het haar functie als verdedigingslinie al enige jaren heeft verloren, biedt het erfgoed tegenwoordig allerlei kansen op het gebied van toerisme. Toch brengt het zijn van een vestingstad uitdagingen met zich mee. Hoe ga je om met grote thema’s als duurzaamheid en woningbouw? Mag je bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen op daken van monumentale panden? Het lijkt moelijk verenigbaar, maar toch is er meer mogelijk dan je denkt. Daarvoor moeten we met elkaar het gesprek aangaan en de samenwerking opzoeken. Wij doen dit tijdens het zogenaamde atelier op 29 september 2023 met belangrijke stakeholders uit onze stelling: heemkundigen, landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen, ondernemers en geïnteresseerde inwoners. Het is mooi dat we deze gesprekken binnen de Alliantie Zuiderwaterlinie kunnen voeren.” Met een druk op de rode knop startte de wethouder vervolgens een film over wat de 'Menno van nu' in huis moet hebben om de nieuwe uitdagingen van vandaag het hoofd te bieden. De Bergsche Battery begeleidde de bezoekers daarna naar het museum, waar zij het kunstwerk en de konden bekijken. Hiermee was de expositie geopend.



Een veranderend kunstwerk

Het kunstwerk van Studio APVIS verandert gedurende Menno's Reis. Het wekt de innovatieve geest van Menno tot leven en neemt je mee langs het verhaal van de Zuiderwaterlinie. Ook ontdek je met het kunstwerk wat de linie betekent voor mens en natuur, de omgang met water en erfgoed. Hoe kunnen we uitdagingen rond die onderwerpen het beste aangaan? Dat wordt besproken tijdens de ateliers, onder begeleiding van experts. De inzichten van elk atelier worden door Studio APVIS aan het kunstwerk toegevoegd. Zo krijgt het kunstwerk steeds een nieuwe laag.



Denk mee over de toekomst van het linielandschap

Het kunstwerk reist, net zoals Menno van Coehoorn 325 jaar geleden, door de hele Zuiderwaterlinie. De expositie startte op 1 juli in Grave. Van 22 september tot 15 oktober is het te zien in het vernieuwde Museum De Roos in Geertruidenberg. Daarna reist het door naar het Mauritshuis in Willemstad. Op 10 november organiseren we daar ook het atelier.

Wil je meedoen? Meld je aan door een mail te sturen naar info@zuiderwaterlinie.nl. Of lees meer over de ateliers op de webpagina over Menno’s Reis. Daar vind je ook informatie over waar het kunstwerk de rest van het jaar te zien is.