Ga mee op 'Menno's Reis'

Treed in 2023 samen met ons in de voetsporen van Menno van Coehoorn. We herbeleven de inspectiereis van deze Friese strateeg en vestingbouwer. Zijn reis leidde 325 jaar geleden tot een ketting van Nederlandse vestingsteden: de Zuiderwaterlinie. Dit is de oudste, langste en meest gebruikte linie van Nederland. Tijdens ‘Menno’s Reis’ vinden er van Grave tot Bergen op Zoom diverse activiteiten plaats waarin verleden, heden én toekomst bij elkaar komen. Elk gebied speelde een unieke rol in de totstandkoming van de Zuiderwaterlinie en die sporen zijn nog steeds zichtbaar. Ga mee op reis!

 

Menno’s inspectiereis

Vanaf het Rampjaar in 1672 kreeg de Nederlandse Republiek er een gevaarlijke, nieuwe vijand bij: het Frankrijk van Zonnekoning Lodewijk XIV. In de schaduw van deze constante dreiging en met het Rampjaar vers in het geheugen gaf koning-stadhouder Willem III baron Menno van Coehoorn opdracht de grenzen van de Republiek te versterken. Daarom ging Menno van Coehoorn aan het eind van de 17e eeuw op een uitgebreide inspectiereis langs de vestingsteden in Brabant en omgeving.

Vol inspiratie kwam Menno na deze reis met het idee om de vestingsteden aaneen te rijgen tot een keten, met forten en schansen op strategische plaatsen, verbonden door vlaktes die je onder water kunt zetten (inunderen). Hij zag daarbij kansen voor een nieuwe manier van vestingbouw. Deze innovatieve Zuiderfrontier, tegenwoordig bekend als Zuiderwaterlinie, kenmerkt het landschap tot op de dag van vandaag.

Lees het artikel over Menno's reislust

De toekomst van het verleden: de Menno's van nu

De inspectiereis van Menno van Coehoorn, en daarmee de aanleg van de Zuiderwaterlinie, was 325 jaar geleden een reactie op de problemen van die tijd: een constante dreiging vanuit het zuiden en oosten en de gevolgen/impact van het Rampjaar.

Vandaag staan we voor nieuwe maatschappelijke en ruimtelijke uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan natuur- en watermanagement. Dit is niet alleen nauw verbonden met klimaatverandering en woningbouw, maar ook met het verhaal van de Zuiderwaterlinie. Wat kunnen we leren van ‘transitiemanager Menno van Coehoorn’? Hoe kan de geschiedenis van het vestingverleden een aanjager en inspiratiebron zijn voor de toekomstige opgaven?

Wij gaan op zoek naar de Menno’s van nu! Binnenkort volgt hier meer informatie over hoe je kan meedenken.

Volg de inspectiereis

Binnenkort volgt hier meer informatie.