Ga mee op 'Menno's Reis'

Expositie kunstwerk

Een modern kunstwerk geïnspireerd op het gedachtegoed van Menno van Coehoorn reist dit jaar musea langs de hele linie af. Momenteel bevindt het kunstwerk zich op de laatste stop van zijn reis: in het Markiezenhof in Bergen op Zoom. 

Het Markiezenhof is een stadspaleis, en niet zomaar een: het is een van de mooiste stadspaleizen van Europa! Ooit woonden hier de heren en later de markiezen van Bergen op Zoom. Vandaag de dag is er voor iedereen wat te beleven, bijvoorbeeld in het Museum Markiezenhof. 

In Bergen op Zoom is een hoop te ontdekken. Een dagje naar Bergen op Zoom? Breng dan zeker een bezoek aan het Markiezenhof om het kunstwerk van Menno’s Reis te bewonderen. Het kunstwerk is daar tot 18 januari te zien.

Twee mensen scannen de hangende figuren van het kunstwerk

Expeditie Zuiderwaterlinie treedt in de voetsporen van Menno van Coehoorn

Hoewel de Zuiderwaterlinie al langgeleden haar militaire functie heeft verloren, is deze geschiedenis nog overal te beleven en ontdekken. Treed tijdens de Expeditie Zuiderwaterlinie samen met ons in de voetsporen van vestingbouwer Menno van Coehoorn en herbeleef zijn inspectiereis waarmee hij de basis legde voor de Zuiderwaterlinie. Aan de hand van een divers programma ga je te voet op ontdekkingstocht langs natuur, historie en cultuur. Waar vroeger de soldaten aan de poorten stonden, vind je nu veel gezelligheid tegen het decor van prachtige natuurgebieden. Al wandelend bespeur, bekijk en beleef je de vele verhalen die de Zuiderwaterlinie rijk is.

Routes en fotoalbum

Ateliers

Om het verleden te verbinden met het heden en de toekomst, organiseert de Alliantie Zuiderwaterlinie ateliers door de hele linie. Tijdens deze ateliers gaan we met geïnteresseerden en experts in gesprek over hoe de toekomst van het linielandschap eruit kan komen te zien. Denk daarbij aan onderwerpen als klimaatverandering, landschaps- en erfgoedbescherming en woningbouw in de regio.

De ateliers worden verzorgd door Studio 1:1, een Rotterdams bureau dat zich specialiseert in een inhoudelijke, interactieve en maatschappelijk bewuste uitwisseling over sociale en ecologische vraagstukken. In het atelier gaan we aan de hand van een werktafel aan de slag met drie thema’s: erfgoed, water en groen. We kijken naar de hele waterlinie maar zoomen natuurlijk ook in op de regio waar het atelier plaatsvindt. Experts dragen bij aan verdieping, terwijl we samen aan de slag gaan. De uitkomsten van de ateliers worden uitgewerkt, gebundeld en aangeboden aan de betreffende gemeenten.

Informatie over de eerstvolgende ateliers:

  • Heusden: vrijdag 8 september 2023, 15:00 – 17:00 in het Gouverneurshuis, Putterstraat 14 te Heusden
  • Breda: vrijdag 29 september 2023, 15:00 – 17:00 in het Filmhuis, Keizerstraat 19F te Breda
  • Willemstad: vrijdag 10 november in het Mauritshuis, Hofstraat 1 te Willemstad
  • Regio Bergen op Zoom: vrijdag 1 december 2023, 15:00 – 17:00 in het Oude Stadhuis, Hoogstraat 12 te Tholen

Lees hier de terugblik van het atelier in Grave.

Lees hier de terugblik van het atelier in Heusden.

Lees hier de terugblik van het atelier in Breda.

Lees hier de terugblik van het atelier in Willemstad.

Ben je geïnteresseerd in de ateliers? Aanmelden kan door een mail te sturen naar Rianne Walet: r.walet@zuiderwaterlinie.nl.

Interviews

Als onderdeel van Menno's Reis houden we verschillende interviews over de thema's Beleving, Ergoed, Kunst en Toekomstige opgaven. Houd deze pagina in de gaten om de nieuwste interviews te kunnen lezen.

Lees hier het interview over Beleving, waarin we in gesprek gingen met Nick Simonis, Ondrej Mitas en Leo Jegen over wat de Zuiderwaterlinie zo interessant maakt om zelf te gaan beleven.

Lees hier het interview over Erfgoed, waarin we met Jos Cuijpers, Joep van Hoof en Joop de Bijl in gesprek gingen over het verhaal van Menno's inspectiereis en wat de Zuiderwaterlinie een bijzondere linie maakt.

Lees hier het interview over Kunst, waarin we met Hermelinde van Xanten, Demian Albers en Anne-Wil Maris in gesprek gingen over de rol die kunst kan spelen bij het zichtbaar maken van erfgoed en het vertellen van verhalen.

Menno’s inspectiereis

Vanaf het Rampjaar in 1672 kreeg de Nederlandse Republiek er een gevaarlijke, nieuwe vijand bij: het Frankrijk van Zonnekoning Lodewijk XIV. In de schaduw van deze constante dreiging en met het Rampjaar vers in het geheugen gaf koning-stadhouder Willem III baron Menno van Coehoorn opdracht de grenzen van de Republiek te versterken. Daarom ging Menno van Coehoorn aan het eind van de 17e eeuw op een uitgebreide inspectiereis langs de vestingsteden in Brabant en omgeving.

Vol inspiratie kwam Menno na deze reis met het idee om de vestingsteden aaneen te rijgen tot een keten, met forten en schansen op strategische plaatsen, verbonden door vlaktes die je onder water kunt zetten (inunderen). Hij zag daarbij kansen voor een nieuwe manier van vestingbouw. Deze innovatieve Zuiderfrontier, tegenwoordig bekend als Zuiderwaterlinie, kenmerkt het landschap tot op de dag van vandaag.

Lees het artikel over Menno's reislust

Sponsoren Menno's Reis