Gemeentelijke monumenten

Eeuwenoude stadsmonumenten in de vestingsteden... Sommige monumenten zijn groot en majestueus, zoals het Markiezenhof in Bergen op Zoom of de Duiven- en Granaattoren in Breda. Andere gemeentelijke monumenten zijn iets meer bescheiden, zoals de verschillende bastions op de vestingwerken. Maar alle verhalen over Nederlandse monumenten zijn spannend en eeuwenoud. De stenen van historische gemeentelijke monumenten die verschillende belegeringen hebben doorstaan worden vandaag gefotografeerd door dagjesmensen. Onderaan deze pagina staan alle gemeentelijke monumenten weergegeven.

Een cultureel uitje naar de gemeentelijke monumenten

In een aantal van de open monumenten van de Zuiderwaterlinie geniet je van een leuk cultureel aanbod. In de Geertruidskerk in Geertruidenberg worden regelmatig tentoonstellingen en andere activiteiten georganiseerd. En het statige Markiezenhof in Bergen op Zoom doet tegenwoordig dienst als museum. Het historische Mauritshuis in Willemstad is omgetoverd tot een combinatie van museum én Zuiderwaterlinie-bezoekerscentrum en het perfecte beginpunt voor jouw ontdekkingstocht langs de Zuiderwaterlinie.

De mooiste historische monumenten

De gemeentelijke monumenten langs de Zuiderwaterlinie laten de rijke geschiedenis van de linie zien. Elk van de vestingsteden heeft een eigen verhaal. Zo zie je in de monumenten van Breda, de Duiventoren en de Granaattoren, nog duidelijk het militaire verleden van de stad terug. Inmiddels doet dit historische monument in Breda dienst als podium voor allerlei gezellige evenementen. Onder het Bastion Oranje, een monument in Den Bosch, zie je ook in het Bastionder de krijgsgeschiedenis van deze vestingstad.

Historische monumenten in de buitenlucht

Ook aan de rand en net buiten de vestingsteden zie je een aantal mooie historische monumenten. Leuk om te bekijken én het is de perfecte uitvalsbasis voor een fijne wandeling. Zoek de grens op en bezoek de grenspalen van Heusden. Deze paaltjes vormen samen de oude grens tussen Holland en Brabant. De vestingwallen van Willemstad tonen de sporen van het verleden, en je maakt hier een leuke wandeling met uitzicht op de stad.

Welk van de gemeentelijke monumenten bezoek jij?

Hieronder vind je een overzicht van de gemeentelijke monumenten langs de Zuiderwaterlinie. Klik op de afbeelding om de pagina van het monument te bezoeken voor meer informatie en plan je bezoek.

Ontdek alle stadsmonumenten