Kasteelseplaats Ravenstein

Picknicken in Kasteelse sferen bij Kasteel Ravenstein

De Kasteelseplaats in Ravenstein bestaat uit de Kasteelse Poort met bijhorende woning en het Kasteel van Ravenstein. De kasteelpoort bestaat nog, het Kasteel van Ravenstein heeft er tot 1818 gestaan. De oorspronkelijke binnenplaats van het kasteel is herschapen tot een klein stadsparkje.

Het Kasteel van Ravenstein, een herentwist

Walraven van Valkenburg, leenman van de Hertog van Brabant, liet het Kasteel van Ravenstein in 1360 bouwen aan de oever van de Maas. Door de jaren maakten verschillende heren aanspraak op het Kasteel van Ravenstein. Reinout van Valkenburg geeft de plaats die rond het kasteel was geroeid in 1380 stadsrechten. De Franse bezetting in 1794 maakte een einde aan de autonomie van Ravenstein. Het is in 1800, met het bijbehorende land, verkocht aan de Bataafse Republiek. Onder Nederlands bestuur is het Kasteel van Ravenstein in 1818 met fundamenten en al gesloopt. Nu is er een stadsparkje met een grasveld binnen de grachtresten, te bezoeken als één van de bezienswaardigheden in Ravenstein. Op het voorwerk van de burcht in Ravenstein is een verzorgingshuis.

Wonen in de kasteelpoort van Ravenstein

De Kasteelse Poort is het oudste gebouw van Ravenstein. Het is in de 14e eeuw neergezet op een hoge afzetting aan de Maas. Je kon en kan natuurlijk dóór de kasteelpoort van Ravenstein; je kunt er sinds eeuwen ook in wonen. Zo was de poort van het kasteel  in de 17e eeuw het domicilie van een dominee, toen het inmiddels al was omgebouwd tot een poortwachterswoning. Dat was tijdens de belegering door de Staatse troepen in en rond Ravenstein. Toen is de spaarboog onder de poort van het kasteel deels dichtgemetseld, zodat er geen ongenode gasten onder konden slapen.

Ontdek in de buurt