Verhalen van de Zuiderwaterlinie

Nederland is een waterland. Water is niet alleen een vijand waar je je tegen moet beschermen, het is ook een bondgenoot waar je je mee kunt verdedigen. Dat zie je goed in het gebruik van de vele waterlinies, waarvan de Zuiderwaterlinie er één is. Het is de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van ons land. Daarmee is het misschien ook de waterlinie met de meeste verhalen.

De Zuiderwaterlinie kent een lange geschiedenis van overstromingen, oorlogen en inundaties. De linie heeft verschillende mensen zien komen en gaan, van koningen en stadhouders tot soldaten en gewone burgers - ook nu nog. Er zijn vele perspectieven en spannende gebeurtenissen te ontdekken. Die brengen we hier samen in verschillende tijdvakken die de diverse draden van het verhaal spinnen en samenbrengen in knooppunten langs de linie die je nog steeds kan bezoeken. Laat je meevoeren langs de verhalen van de Zuiderwaterlinie!

De nieuwste verhalen

 • 1629 - de herovering van Den Bosch

  Tijdens de Tachtigjarige oorlog is Den Bosch in handen van de Spanjaarden. De stad is strategisch gelegen en omringd door een moeras. Het Spaanse leger verdedigt de stad tot het in 1629 wordt heroverd door de Staatse troepen onder leiding van prins Frederik Hendrik, die het moeras drooglegt. 

  1629 - de herovering van Den Bosch
 • Water - verdediger en vijand

  Om Nederland te verdedigingen kunnen gebieden langs de Zuiderwaterlinie systematisch onder water worden gezet. De waterstand is dan te laag om overheen te varen, maar te hoog om doorheen te waden. Briljant! Tenzij je als boer of burger je land, oogst en huis verliest door het water... 

  Water - verdediger en vijand
 • Menno van Coehoorn - het genie van de linie

  De Friese baron Menno van Coehoorn is het brein achter de aanleg van de Zuiderwaterlinie. Als ingenieur en luitenant is hij in Brabant tijdens het Rampjaar. Die ervaring en zijn latere reizen inspireren hem om de Zuiderwaterlinie te bouwen. 

  Menno van Coehoorn - het genie van de linie