Verhalen van de Zuiderwaterlinie

Nederland is een waterland. Water is niet alleen een vijand waar je je tegen moet beschermen, het is ook een bondgenoot waar je je mee kunt verdedigen. Dat zie je goed in het gebruik van de vele waterlinies, waarvan de Zuiderwaterlinie er één is. Het is de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van ons land. Daarmee is het misschien ook de waterlinie met de meeste verhalen.

De Zuiderwaterlinie kent een lange geschiedenis van overstromingen, oorlogen en inundaties. De linie heeft verschillende mensen zien komen en gaan, van koningen en stadhouders tot soldaten en gewone burgers - ook nu nog. Er zijn vele perspectieven en spannende gebeurtenissen te ontdekken. Die brengen we hier samen in verschillende tijdvakken die de diverse draden van het verhaal spinnen en samenbrengen in knooppunten langs de linie die je nog steeds kan bezoeken. Laat je meevoeren langs de verhalen van de Zuiderwaterlinie!

De nieuwste verhalen

 • Rob Hopstaken - De duif van Maurits

  De wind sneed guur langs zijn gezicht. Prins Maurits trok de kraag van zijn jas nog even dichter en koesterde de warmte van het bont. Even zuchtte hij. Wat had hij aan die behaaglijke warmte in zijn nek, nu hij boven in de kerktoren van Geertruidenberg zat opgesloten terwijl heel de stad krioelde van de Spaanse soldaten? 

  Rob Hopstaken - De duif van Maurits Afbeelding die de Mauritsduif visualiseert, als toevoeging aan het verhaal 'De duif van Maurits'
 • Anne van Kuijk - Reuring in Rooi

  In de eerste maanden van 1839 was het in Sint-Oedenrode, in de volksmond ‘Rooi’ geheten, een drukte van belang. Ongeveer 1000 militairen uit andere delen van Nederland kwamen naar het dorp en namen hun intrek in de huishoudens van de toen circa 4000 Rooienaren. 

  Anne van Kuijk - Reuring in Rooi
 • 1629 - de herovering van Den Bosch

  Tijdens de Tachtigjarige oorlog is Den Bosch in handen van de Spanjaarden. De stad is strategisch gelegen en omringd door een moeras. Het Spaanse leger verdedigt de stad tot het in 1629 wordt heroverd door de Staatse troepen onder leiding van prins Frederik Hendrik, die het moeras drooglegt. 

  1629 - de herovering van Den Bosch