Dagje uit met kinderen

De Zuiderwaterlinie heeft veel te bieden voor alle leeftijden! Bezoek een van de vestingsteden, met elk een geheel eigen karakter. Ook in het bosrijke buitengebied is meer dan genoeg te doen. Maak samen een mooie wandeling of fietstocht, of bezoek een van de stoere forten. Voor een uitje in de zomervakantie hebben we ook een en ander op een rijtje gezet.

Trek eropuit met het gezin

Dagjes weg zijn het leukste als je ze kunt delen met het hele gezin. Bekijk het overzicht en selecteer ‘leuk met kinderen’. Zo krijg je een actueel overzicht van de verschillende locaties die geschikt zijn voor een dagje uit met het gezin. Of neem eens een kijkje in het activiteitenoverzicht. Hier vind je een actuele lijst van de beschikbare activiteiten. Van boottocht tot stadswandeling, er is voor ieder wat wils.

Dagje uit in Noord-Brabant? Verken het buitengebied!

In het gebied tussen de vestingsteden vind je de mooiste beschermde natuurgebieden. Ooit vormden deze buitengebieden belangrijke schakels in de verdediging: ze werden ingezet voor inundatie. Tegenwoordig is het gebied weer helemaal overgenomen door de natuur en is het een uitstekende keuze voor een dagje weg met de kinderen. Kunnen jullie samen de sporen van het verleden ontdekken?

Een actief dagje uit in Brabant

Actievelingen kunnen een mooie wandeling maken met het hele gezin. Langs de Zuiderwaterlinie loopt een wandelpad van maar liefst 290 kilometer, uitgezet over het Brabantse knooppuntensysteem. Je hoeft natuurlijk niet de hele wandeling in één keer te maken: de route is opgedeeld in 17 kortere deelroutes. Je kunt dus kiezen voor een korte wandeling, maar ook voor een lange wandeling over een van de lange-afstand-wandelpaden. Of ga je liever voor een avontuurlijke hike route? Meer dan genoeg keuze voor wie graag een mooie wandeling maakt tijdens een dagje weg! Bekijk ook onze kerstwandelingen eens.

Uitwaaien op de fiets

De Zuiderwaterlinie is een waar paradijs voor fietsers. Via het ANWB-knooppuntennetwerk is het is mogelijk om langs de volledige linie te fietsen, je kiest zelf hoe lang je de fietstocht maakt met de speciale ANWB app. Of kies een van de bestaande fietsroutes, zoals deze historische fietsroute door Grave.

Ga op historisch avontuur

Ontdek de rijke geschiedenis van de Zuiderwaterlinie. Ga samen op een historisch avontuur en bezoek een van de vele stadsmonumenten. Sommige monumenten zijn groot, majestueus en indrukwekkend. Het Markiezenhof, een echt stadspaleis, is daar een goed voorbeeld van. Maar ook de kleinere monumenten zijn zeker de moeite waard tijdens een dagje weg.

Bezoek een van de forten!

Vroeger waren de forten van groot belang voor de verdediging van de vestingsteden. Tegenwoordig zijn ze een prima locatie voor een dagje uit met de kinderen! Naast spannende verhalen vind je er vaak gezellige horecagelegenheden. Ook worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd. De Kleine Schans in Terheijden is een leuk voorbeeld: hier is het drassige moeras omgetoverd tot een picknickpark mėt speeltuin. Of bezoek Fort de Roovere bij Bergen op Zoom. Dit grote fort is in 2010 nog helemaal opgeknapt!  

Escape rooms langs de Zuiderwaterlinie

Zin in actie en spanning? Langs de Zuiderwaterlinie vind je verschillende escape rooms. Ga terug in de tijd en ontsnap uit de Gevangenpoort in Bergen op Zoom. Ook Fort de Lunet in Raamsdonkveer heeft een spannende escape room. De kanonkelders en het kruitmagazijn van dit voormalige verdedigingswerk vormen nu het toneel voor een spannend spel. Kunnen jullie ontsnappen?

Maak een dagtrip

Zie je door de bomen het bos niet meer in het rijke aanbod van de Zuiderwaterlinie? Werp eens een blik op onze dagtrips! Deze dagtrips naar een van de vestingsteden, zoals Breda of Bergen op Zoom, zijn zorgvuldig door ons samengesteld. We selecteerden diverse activiteiten en de leukste plekken voor een hapje of drankje. Zo hoef je alleen nog maar een moment te kiezen voor een dagje uit met de kinderen.

Bekijk alle dagtrips en -tips

Wie liever langer dan één dagje uit is in Noord-Brabant, kan rondom de Zuiderwaterlinie de mooiste weekendjes weg plannen. De Zuiderwaterlinie loopt door vijf regio’s en heeft daarmee een enorme schat aan leuke uitjes voor jong en oud. Zo kun je een combinatie maken van de bovenstaande activiteiten en locaties, of je juist helemaal concentreren op één van de steden. Je vindt de leukste weekendjes weg onder andere in ‘s Hertogenbosch, Breda en Bergen op Zoom.