Breda

Vesting Breda was lang een heftig strijdtoneel tussen de Noordelijke Nederlanden en de Spanjaarden. Nu geeft de stad zich vrijwillig over aan het leger der toeristen in de binnenstad. Daar kruisen het rijke verleden en het sprankelende heden elkaar. Breda is daardoor ideaal voor een leuk dagje weg. 

Wil je een dagje uit in Breda? Dan biedt de stad je genoeg mogelijkheden. Bekijk de monumenten in Breda en beleef zo een stukje geschiedenis. Ben je meer een natuurliefhebber? Bezoek dan het mooie natuurgebied in Breda, gewoon midden in de stad!

Om optimaal te genieten van de stad kun je gebruik maken van wandelroutes in Breda. Wil je veel zien in een korte tijd? Dan kun je de stad ook vanaf met de fiets ontdekken. Er zijn namelijk ook vele fietsroutes in Breda beschikbaar.

Ontdek Stelling Breda-Geertruidenberg

Gezellig met een defensie-kantje

Een militaire stad, dat is het nog steeds. Want de Nederlandse Defensie Academie huist in de voormalige vestingstad Breda. Maar daarnaast is het nu vooral heel gezéllig in Breda. Bourgondisch en aantrekkelijk voor toeristen met al die cafeetjes, restaurantjes, terrasjes, festivals en theaters. Ideaal voor een dagje uit in Breda. Bezoekers komen af op cultuurhistorische bezienswaardigheden als de Grote Kerk, het kasteel van Breda en het Spanjaardsgat. Om maar een paar bijzondere plekken te noemen. In de stad zijn wandelroutes en fietsroutes verkrijgbaar om Breda te verkennen. Deze laten zien dat het natuurgebied van Breda tevens indrukwekkend en de moeite waard is. 

Turfschip van Breda

Wist je dat Nederland zijn eigen Paard van Troje heeft? Namelijk het Turfschip van Breda. Een schipper uit Leur smokkelde in zijn turfschip een aantal soldaten in plaats van turf het Kasteel van Breda binnen. Dat leidde tot het overmeesteren van de Spaanse bezetters in de nacht van 3 op 4 maart 1590. Maar de Spanjaarden gaven niet op. Ze belegerden vestingstad Breda in 1624 alsnog. De herovering in 1625 was voor de Spanjaarden dan ook een groot prestigeproject. Daarmee herstelde generaal Spinola de Spaanse eer. Verschillende monumenten in Breda zijn hieraan te danken. 

Bezoek vestingstad Breda