Duiven- en Granaattoren

Een prachtige plek voor muziekfestivals

Aan de haven, in het centrum van Breda, staan twee opvallende torens. Zeven hoeken hebben deze geschutstorens: de Duiventoren en de Granaattoren. Hendrik III van Nassau-Breda liet ze bouwen bij het Kasteel van Breda. De geschutsplatforms zijn later voorzien van een dak met een uivormige bekroning.

Het Spanjaardsgat

Hendrik III had het druk in 1531. Hij liet de vestingwerken versterken. De Duiventoren en de Granaattoren zijn de belangrijkste overblijfselen van deze vestingwerken. 

Daartussenin zie je een muur met een waterpoort, ‘het Spanjaardsgat’. Die heet zo omdat dit hét gat zou zijn in de verdediging van de Spanjaarden in de geschiedenis van Breda. In 1590 zou schipper Adriaen van Bergen hierdoor soldaten Breda in hebben gesmokkeld: de ‘List met het Turfschip’. Maar eigenlijk gebeurde dat ergens anders. Bovendien werd het Spanjaardsgat pas in 1610 gebouwd. Toch een goed verhaal. 

Muziekfestivals

De torens in het centrum van Breda hebben allang geen militaire functie meer. Toch lopen hier nog steeds soldaten rond: de Nederlandse Defensie Academie is gehuisvest in het Kasteel van Breda. De Duiventoren en de Granaattoren zijn tussen 1903 en 1910 gerestaureerd en kregen een dak. Tegenwoordig is het hier vooral vaak feest. Het Spanjaardsgat vormt het decor voor het Spanjaardsgat Festival Breda (een muziek- en dansevenement), het Jazz Festival Breda en de Valkenbergconcerten. Ook vindt hier de traditionele Sinterklaasintocht plaats.

Bekijk het adres van de toren