Onderzoek naar de Zuiderwaterlinie

De Zuiderwaterlinie is een mooi onderwerp voor onderzoekers. De voormalige verdedigingslinie in Brabant is al vanuit geschiedkundig, ruimtelijk, cultureel en nog vele andere perspectieven onder de loep genomen. Alles rond onderzoek naar de Zuiderwaterlinie ontdek je op deze pagina.

Erfgoedcafés

Twee keer per jaar organiseert de Alliantie Zuiderwaterlinie op een inspirerende locatie in de linie een erfgoedcafé. Tijdens deze cafés, speciaal voor heemkundigen en andere liefhebbers van de geschiedenis van de Zuiderwaterlinie, staat steeds een ander thema wat te maken heeft met geschiedenis en erfgoed centraal. 

Naast deze overkoepelende erfgoedcafés organiseert de Alliantie Zuiderwaterlinie samen met stellingcoördinatoren ook erfgoedcafés per stelling: het Café Lokaal. 

Meedoen? Houd dan deze pagina in de gaten en graag tot ziens bij het erfgoedcafé!

Lees het Zuiderwaterlinie-onderzoek 'Het water aan de lippen'

In het artikel 'Het water aan de lippen: de aanloop en aanleg van de Zuiderwaterlinie' doet onderzoeker Jacob Knegtel uit de doeken hoe de Zuiderwaterlinie is ontstaan. Hij geeft op basis van nieuw onderzoek voor het eerst een overzicht van de lange periode van innovatie en expertise die uiteindelijk de totstandkoming van de Zuiderwaterlinie mogelijk heeft gemaakt. Daarnaast licht hij de keuzes uit die soms in alle haast gemaakt moesten worden om tot de aanleg te komen. Bekijk het manuscript van het onderzoek via de link. 

Lees 'Het water aan de lippen'

Collectie Zuiderwaterlinie

Er liggen talloze historische kaarten en geschriften verscholen in de archieven die ons meer kunnen vertellen over de geschiedenis van de Zuiderwaterlinie. Om onderzoek naar de Zuiderwaterlinie verder te helpen, lanceren wij de Collectie Zuiderwaterlinie: een prachtige digitale collectie waarin je allerlei bronnen kan vinden over de Zuiderwaterlinie. Denk aan boeken, artikelen, kaarten en afbeeldingen. Om de collectie te ontsluiten, te koppelen en duurzaam, digitaal vast te leggen, wordt de Brabant Cloud gebruikt. Door dezelfde trefwoordenlijst te gebruiken zijn de collecties vindbaar en doorzoekbaar.

Naar de Collectie Zuiderwaterlinie

In het nieuws

Duik in de geschiedenis