Onderzoek naar de Zuiderwaterlinie

De Zuiderwaterlinie is een mooi onderwerp voor onderzoekers. De voormalige verdedigingslinie in Brabant is al vanuit geschiedkundig, ruimtelijk, cultureel en nog vele andere perspectieven onder de loep genomen. Alles rond onderzoek naar de Zuiderwaterlinie ontdek je op deze pagina.

Collectie Zuiderwaterlinie

Er liggen talloze historische kaarten en geschriften verscholen in de archieven die ons meer kunnen vertellen over de geschiedenis van de Zuiderwaterlinie. Om onderzoek naar de Zuiderwaterlinie verder te helpen, lanceren wij de Collectie Zuiderwaterlinie: een prachtige digitale collectie waarin je allerlei bronnen kan vinden over de Zuiderwaterlinie. Denk aan boeken, artikelen, kaarten en afbeeldingen. Om de collectie te ontsluiten, te koppelen en duurzaam, digitaal vast te leggen, wordt de Brabant Cloud gebruikt. Door dezelfde trefwoordenlijst te gebruiken zijn de collecties vindbaar en doorzoekbaar.

Naar de Collectie Zuiderwaterlinie

Lees het Zuiderwaterlinie-onderzoek 'Het water aan de lippen'

In het artikel 'Het water aan de lippen: de aanloop en aanleg van de Zuiderwaterlinie' doet onderzoeker Jacob Knegtel uit de doeken hoe de Zuiderwaterlinie is ontstaan. Hij geeft op basis van nieuw onderzoek voor het eerst een overzicht van de lange periode van innovatie en expertise die uiteindelijk de totstandkoming van de Zuiderwaterlinie mogelijk heeft gemaakt. Daarnaast licht hij de keuzes uit die soms in alle haast gemaakt moesten worden om tot de aanleg te komen. Bekijk het manuscript van het onderzoek via de link. 

Lees 'Het water aan de lippen'

In het nieuws

 • Bekijk onze historische documentaire

 • Nieuw boek over Kroonwerk Coehoorn verschenen

  Jan Willemsen, Hans Dingemanse & Harrie Joosten schreven een boek over de geschiedenis van het kroonwerk Coehoorn en zijn voorgangers.

 • Stadsherauten Steenbergen ontvangen subsidie

  De stadsherauten Steenbergen hebben subsidies ontvangen van gemeente Steenbergen en het Fonds voor Cultuurparticipatie. De subsidies zijn toegekend voor het maken van een driedelige filmdocumentaire over de vesting Steenbergen.

 • Artikel over de Zuiderwaterlinie in het Tijdschrift voor Waterstaatsgeschiedenis

 • De proloog van de Zuiderfrontier: Brabant tijdens het Rampjaar en zijn nasleep

  Lees hier het artikel van Jacob Knegtel naar aanleiding van de digitale sessies tijdens de Liniemeeting 2020 over het rampjaar.

Duik in de geschiedenis

 • Menno van Coehoorn: het genie van de linie

 • Inundatie: water als bondgenoot

 • Waterbouwkundig meesterwerk in Brabant