Water als bondgenoot

Nederland ligt onder de zeespiegel. Daardoor is water vaak onze vijand, maar óók onze vriend. Soms komen overstromingen juist heel handig uit, zeker wanneer je het water letterlijk in de juiste banen kunt leiden. Door stukken land gecontroleerd onder water te zetten, waren we vijanden vaak te slim af.

Opzettelijke overstroming

Inundatie betekent letterlijk: overstroming. Nederlanders weten al eeuwenlang veel van water. Daardoor leerden we ook om water te gebruiken bij onze militaire verdediging. Met water uit rivieren, zoals de Mark, de Dommel en de Zoom. Bij inundatie laat je een poldergebied expres onder water lopen. De sluis openzetten dus. Een simpel idee, maar wel heel planmatig en met militaire precisie uitgevoerd. Er mag immers niet te veel water binnenkomen, want dan vaart de vijand eroverheen. En ook niet te weinig, anders loopt het vijandelijke leger gewoon naar de overkant.

 

Soms liep het mis

Inundatie verloopt niet altijd zonder problemen. Want wat doe je als de vijand onderdelen van jouw inundatiesysteem in handen heeft? Zoals een belangrijke sluis? Dan steek je de dijken door. En soms was er alleen water uit de zee beschikbaar. Als het vloed was, werd de sluis opengezet om zeewater via de sluis binnen te laten. Maar zeewater is zout – een ramp voor de landbouwgrond. Boze boeren maakten de sluizen dan ook soms expres kapot om hun akkers te beschermen.

Lees meer over de inundatiegebieden van de Zuiderwaterlinie.

Duik in de geschiedenis