Stoere forten in Nederland

Langs de Zuiderwaterlinie vind je enkele van de mooiste forten in Nederland. Vroeger boden de Nederlandse forten, schansen en redoutes verdediging aan tientallen manschappen, wapens en proviand. De forten doen niet langer dienst als verdedigingswerk, maar er is genoeg te zien en te doen. De schaapjes grazen er tegenwoordig vredig op de muren, de proviandkamers hebben ruimte gemaakt voor gezellige horeca. Ook worden er regelmatig leuke activiteiten georganiseerd. Onderaan deze pagina vind je een overzicht van de stoere forten.

Leuke activiteiten

In veel van de forten in Nederland worden tegenwoordig allerlei leuke activiteiten georganiseerd. Zo biedt Fort Sabina bij Willemstad een decor voor allerlei evenementen op het gebied van kunst, cultuur en natuur. Ook in St. Gertrudis, het welbekende fort in Geertruidenberg, worden regelmatig allerlei leuke culturele activiteiten georganiseerd. Ben je op zoek naar een spannende activiteit? Dan vind je in een aantal andere forten, waaronder Fort Lunet en Fort de Hel, tegenwoordig spannende escape rooms.

De mooiste Nederlandse forten in de natuur

Een deel van de forten en schansen wordt juist omringd door stille natuur: zo zijn een aantal van de Brabantse natuurmonumenten forten! Hier kun je in alle rust een wandeling maken, of juist een lekker actief dagje beleven in de buitenlucht. Ben je op zoek naar een mooie bestemming in de natuur? Bezoek dan Fort De Roovere bij Bergen op Zoom en beklim de uitkijktoren, of ga naar de Pettelaarse Schans in Den Bosch en maak een mooie wandeling. Ook de andere schansen, redoutes of forten aan de Zuiderwaterlinie zijn ideaal voor een (ont)spannend dagje uit in Noord-Brabant met het hele gezin.

Gezellige forten

Ben je op zoek naar een gezellige plek voor een hapje of een drankje? Een aantal forten is tegenwoordig (deels) omgetoverd tot horecagelegenheid. Hier kun je in een historische setting lekker tafelen, borrelen, of gewoon even genieten van een kop thee. Ook bij de meeste andere forten hoef je niet ver te zoeken voor leuke plekken om iets te eten of te drinken. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan Fort Sabina, een van de bekendste forten bij Willemstad, en eet een hapje bij Brasserie de Kletsmajoor.

Welk van de Nederlandse forten bezoek jij?

Hieronder vind je een overzicht van de forten langs de Zuiderwaterlinie. Klik op de afbeelding om de pagina van het fort te bezoeken voor meer informatie en plan je bezoek.

Ontdek de forten langs de waterlinie

Ontdek de schansen en redoutes langs de waterlinie