Fort Isabella

Van fort naar unieke samenleving

Isabella Clara Eugenie van Aragon. Kan het Spaanser? Ze was de dochter van koning Philips II. Fort Isabella draagt haar naam. Na de Spaanse tijd werd het een kazerne. Nu is Isabella een inspirerende plek voor iedereen. In dit kloppend hart komen de mooiste nieuwe ideeënen initiatieven tot leven. 

Isabella - het fort

Fort Isabella is gebouwd in 1617, tijdens het Twaalfjarig Bestand, vlak bij Vught. Doel: de zuidkant van 's-Hertogenbosch beschermen, en indringers wegjagen uit de rivier de Dommel. Vanaf 1621 voerde Philips’ dochter Isabella het bestuur over de Zuidelijke Nederlanden, waaronder 's-Hertogenbosch (tot 1629). Na de Belgische Opstand werden in 1844 en 1848 de Vughtse Lunetten aangelegd. Fort Isabella kreeg weer een taak: een aanval van de Belgen afslaan. Maar die aanval kwam er nooit.

Isabella - de kazerne

Op het terrein van het fort kwam begin 20e eeuw de Isabellakazerne. Eerst huisde er een regiment Infanterie in Isabella. Daarna was het Bataljon Wielrijders (later Regiment Wielrijders) hier gelegerd: soldaten op de fiets en motor. Ja, echt! Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten de SS Wachbatallion Nordwest hier de dienst uit. Vanaf de negentiger jaren was Kazerne Isabella een tijdelijk thuis voor vluchtelingen en asielzoekers.

Isabella - de unieke samenleving

Vanuit Vught of ’s-Hertogenbosch ben je in een paar minuten bij Fort Isabella. Op een opvallend 18e-eeuws poortgebouwtje na – De Puist – is het fort zelf verdwenen. Maar in de oude kazerne bruist het. Recreatie, wonen, werken, educatie en natuur komen hier straks samen. En ook nu is er al volop te beleven! Welkom op het nieuwe Fort Isabella. Een mix van wonen, werken, natuur, horeca, recreatie, educatie en cultuur. Een buitenstad waar het goed toeven is voor bewoners, ondernemers, studenten, bezoekers en natuurliefhebbers.

Bezoek het fort

Ontdek in de buurt