Heusden

Vestingstad Heusden liep eeuwenlang voorop: het ontstond rondom een van de oudste waterburchten van Noordwest-Europa en kreeg als een van de eerste Hollandse steden een stadsmuur. Dankzij prachtige restauraties is veel van het oude Heusden bewaard gebleven. Ontdek het tijdens een dagje uit in Heusden.

Heusden met een moderne twist

Het vestingverleden van Heusden is in bijna elk straatje en elke steen voelbaar. Toch is vestingstad Heusden geen openluchtmuseum. Behalve leuke winkels en gezellige restaurants en fort Heusden zijn er ook veel kunstgaleries. Het Gouverneurshuis is een museum voor geschiedenis én voor kunst en cultuur. Ga je met kinderen een dagje uit in Heusden? Gebruik dan een wandelroute zoals de zondagmiddagwandeling of fietsroute om te stad te verkennen. Als jullie op een andere manier actief willen zijn, dan kunnen jullie samen de vestingwerken beklimmen en ga op zoek naar de speeltuin! Heusden is ook prachtig vanaf het water. Vaar met je eigen boot onder de brug door, en bewonder de historische binnenhaven. Of maak een rondvaart.

Prijswinnende restauratie

Het huidige Heusden ontstond rond 1200, bij de burcht van de Heren van Heusden. Strategisch gelegen aan de Bergsche Maas en schakel tussen de Biesbosch en ’s-Hertogenbosch. In 1680 schrok vestingstad Heusden op van enorme knallen. Kanonschoten van de vijand? Nee, de bliksem sloeg in de kruittoren! De explosie verwoestte het kasteel maar de oude fundamenten werden weer opgebouwd. Na 1968 werd vestingstad Heusden compleet gerestaureerd. Nu lijkt het weer alsof je door de 17e eeuwse straten loopt. Met deze restauratie won Heusden de prestigieuze ‘Europa Nostra’-restauratieprijs.

Bezoek vestingstad Heusden