Elshoutse zeedijk, wielen en sluisjes

Slingerend verweer tegen vloed en vijand

Wie bij een dijk denkt aan een lang, recht blok steen, staat verbaasd te kijken als hij langs de Elshoutse Zeedijk wandelt. Deze dijk zoekt slingerend zijn weg door de rechtlijnige polders. Door dijkdoorbraken liggen er zestien wielen (plassen) achter.

Elshoutse wielen: meer dan droge voeten

De Elshoutse Wielen, sluisjes en de Zeedijk liggen tussen Heusden, Doeveren, Elshout en Waalwijk. De dijk werd ooit gebouwd vanwege de vloed van 1421; die richtte veel schade aan. In de eeuwen erna beschermde de dijk de mensen tegen het opkomende water van de Maas en Baardwijkse Overlaat. Eind 16e eeuw werd Heusden een frontiervesting van de Republiek der Nederlanden. De Zeedijk werd een onderdeel van de Stelling van Heusden. Hij zorgde dus niet alleen voor droge voeten, maar verdedigde ons ook tegen de vijand.

Opgeknapte schatten

De afgelopen jaren hebben restaurateurs hard gewerkt om deze verborgen schatten weer zichtbaar te maken. Van Doeveren tot Drunen kun je nu over drie eeuwenoude sluizen lopen en er ligt een wandelpad. Die sluizen hadden vroeger, net als de dijk, een waterkundige én een militaire functie. Het omliggende natuurgebied bestaat uit het Elzenbroekbos en zestien wielen (plassen). De Elshoutse wielen vertellen het verhaal van de vele dijkdoorbraken. Geniet van een prachtige wandeling door dit historische landschap. 

Bezoek het natuurgebied

Ontdek in Heusden