Waalwijk

Wat te doen in Waalwijk? Deze Brabantse gemeente heeft heel wat te bieden. Ontdek de geschiedenis van Waalwijk in de schoen- en lederindustrie, ga op pad in het buitengebied de Baardwijksche Overlaat en ontdek de prachtige wandelroutes van Waalwijk, leer meer over de roemrijke geschiedenis van het omliggende gebied of geniet van tal van winkels en horecagelegenheden in het gezellige centrum. Genoeg leuke ideeën voor een dagje uit in Waalwijk!

Ontdek de Stelling Breda-Geertruidenberg

Waalwijk als inundatiegebied

De roemrijke geschiedenis van Waalwijk gaat ver terug. Nu is het goed toeven in Waalwijk, maar dat was niet altijd zo. Vanaf 1701 was de dreiging van het Franse leger van Lodewijk XIV zo groot dat Menno van Coehoorn besloot om langs de gehele zuidgrens van de Republiek gebieden onder water te zetten. Dit wordt inunderen genoemd. Een van die geïnundeerde gebieden zou van Heusden naar Geertruidenberg lopen. Dit gebied bevatte namelijk vele laaggelegen gebieden en rivieren, en overstroomde dan ook vaak. Daarom werd rond 1765 nabij Waalwijk een systeem van sluizen en inundatievlakken aangelegd: de Baardwijksche Overlaat. Tegenwoordig kan je heerlijk fietsen en wandelen in Waalwijk en de nabijgelegen natuurgebieden.

Lees meer over de Baardwijksche Overlaat

Een historisch slagenlandschap in de Westelijke Langstraat

De geschiedenis van Waalwijk is terug te zien in het landschap. Tussen Waalwijk en Waspik ligt namelijk het bijzondere natuurgebied de Westelijke Langstraat. Hier is het slagenlandschap van eeuwen geleden nog te zien. Het gebied kenmerkt zich door de langgerekte percelen gras, met sloten en elzen. Het slagenlandschap is overgebleven uit de middeleeuwen, ook wel de ontginning van het land. De mooie groene natuur laat een nat veengebied met kwelwater en kleurrijke natuur zien. Zo beschikt de Westelijke Langstraat over verschillende bodemtypen, een diversiteit aan planten en een rijk vogel- en dierenleven. Ook zijn er vele (gedempte) wielen en eendenkooien te vinden. Geniet van dit prachtige gebied met een mooie wandelroute of fietsroute door Waalwijk.

Ontdek de wandel- en fietsroutes

Eendenkooi Den Dulver

Langs het Zuiderwaterliniepad, bij Sprang-Capelle in het voormalig turfwinninggebied, ligt Eendenkooi Den Dulver. In de eendenkooi werden vroeger de eenden gelokt en één richting op gedreven (bijvoorbeeld met honden). Daarna zaten ze gevangen. Vroeger was deze in beheer van particulieren en diende het als een plek waar wilde eenden werden gevangen voor consumptiedoeleinden. Nu is de eendenkooi in beheer van Staatsbosbeheer en worden de eenden alleen nog gevangen voor onderzoek. Dit houdt in dat ze geringd worden en daarna weer vrij zijn.

Je kan Eendenkooi Den Dulver zelf bewonderen vanaf twee locaties op het terrein: de periscoop en bovenop een heuveltje. De omringende kooibossen zijn van toegevoegde waarde. Ze zijn belangrijk voor het plant- en dierenleven en vaak de oudste bossen in laagveengebieden.

Lees meer over Eendenkooi Den Dulver

Prachtige wandelroutes in Waalwijk

Op zoek naar een mooie wandelroute in Waalwijk en omgeving? Tussen Waalwijk en Drunen ligt het natuurgebied De Baardwijksche Overlaat. Een wandeling door dit natuurgebied brengt je in een open landelijk gebied met rijk begroeide dijken, een waardevol natuurreservaat en een prachtig kanaal. Wandelroute Ommetje Baardwijksche Overlaat is een route van ongeveer vijf kilometer en die je langs de dijken leidt. Je kunt Waalwijk ook ontdekken met de wandelroute Zandhapper of Waalwijk Wandelweekend. En uiteraard loopt het Zuiderwaterlinie wandelpad ook gedeeltelijk door Waalwijk en de nabije omgeving.

Bestel de wandelgids

Ontdek in de buurt