Baardwijksche Overlaat

Een joekel van een dijkencomplex tussen bossen en wielen

Tussen Drunen en Waalwijk ligt De Baardwijksche Overlaat. Een bos- en waterrijk natuurgebied van 48 hectare aan de voet van de Loonse en Drunense Duinen. Het grote stelsel van dijken diende van 1766 tot 1911 om vijandelijke legers tegen te houden.

Van vijand tot vriend

Het gebied werd oorspronkelijk gebruikt om water van de Maas op te vangen bij overstromingen. Het bestond al in de 15e eeuw als een enorm gesloten complex van dijken; de Grote of Hollandse Waard. Juist door die enorme omvang ging het in 1421 mis. De zee stroomde tijdens de tweede Sint-Elisabethsvloed helemaal tot aan Heusden. Om de boel te repareren, werden bij Drunen verschillende zijdijken gebouwd. Rond 1766 werd het water juist kompaan van de Brabanders. Het systeem kreeg – met inmiddels aangelegde inundatiesluizen – de functie van waterlinie: de Baardwijksche Overlaat. Dat bleef zo tot 1911!

Memorabele wandelroutes door Waalwijk en Drunen

Het Nieuwe Wiel, midden in de Baardwijkse Overlaat, ontstond bij een dijkdoorbraak in de 18e eeuw. Om dit meer ligt een schitterend bos: wandel er in de schaduw van zomereiken, Amerikaanse eiken, Amerikaanse vogelkersen, populieren en fijnsparren. Aan de noordkant ligt natuurgebied Elshoutse Wielen, in het zuiden vind je Plantloon en de Loonse en Drunense Duinen. De Baardwijksche Overlaat is nu eigendom van Natuurmonumenten. Met Drunen en Waalwijk als uitvalsbasis is het een fijne plek om te wandelen, fietsen of picknicken. Ontdek je favoriete wandelroute door Drunen en Waalwijk en maak je eigen herinneringen op deze historische plek!

Bezoek het natuurgebied

Ontdek in de buurt