Wielen bij Waalwijk

Vertellende Wielen

Wie er oor naar heeft, hoort verhalen uit de vreemdste monden. Zoals die van de Wielen van Waalwijk. Ze vertellen over het gebied rondom de dijken, ontstaan door dijkdoorbraken en overstromingen. Luister maar.

Dé Hoefsven in Waalwijk

Er komt heel wat kracht kijken bij een dijkdoorbraak. Zoveel, dat er een stuk grond wegslaat. Daar ontstaat vervolgens een poel. Waalwijk telt 27 van deze kleine wateroppervlakten, een wiel en ook wel kolk, waai, waal of weel genoemd. (Let wel: het is dé wiel in plaats van het wiel.) Veel Waalwijkse wielen zijn gedempt. Hoefsven, Kikkerwiel, Vlooienwiel en Galgenwiel zijn de meest bekende en best bezoekbare. Die liggen alle vier rond de Meerdijk in de streek Plantsloon.

De Galgenwiel van Waalwijk

Het Galgenwiel dankt zijn naam aan de galg die Dirk van Haestrecht, heer van Venloon, begin 15e eeuw oprichtte. Dat was zijn manier om zijn rechten op het gebied duidelijk te maken. Foijke Foijkens, heer van Waalwijk, was not amused. Hij liet de galg afbreken. Dit leidde tot een lokaal oorlogje. Er kwam veel later ook iets goeds voort uit de naam: een gezellig restaurantje bij de ingang van de Loonse en Drunense duinen. Het is daar goed toeven na een fiets- of wandeltocht in dit nationaal park.

Bezoek het natuurgebied

Ontdek in de buurt