Grenspalen Heusden

De grenspalen van Heusden, 'heb je wel gehoord, van de zeven, de zeven?'

De grenspalen van Heusden vormen samen de oude grens van Heusden uit 1795 tussen Holland en Brabant. Zeven grenspalen in de gemeente markeren deze belangrijke historische lijn, helemaal van Willemstad naar Engelen.

De grens in Heusden, de basis van Brabant

De grens in Heusden tussen Holland en Brabant doorsnijdt in de Oostelijke Langstraat (het gebied aan weerszijden van de A59 tussen 's-Hertogenbosch en Waalwijk) de gemeenten Dongen, Waalwijk, Heusden en ’s-Hertogenbosch. De lijn is ontstaan in de 12e eeuw in de geschiedenis van Heusden. De grens in Heusden vormt een belangrijke basis voor de ontwikkeling van Brabant. Want precies langs deze grens ontstonden ter verdediging van Zuidelijk Holland verschillende vestingsteden, waaronder Heusden. De gemeente Heusden plaatste de palen als onderdeel van het project ‘Zichtbare grens Holland-Brabant’.

Zoek de grens op in Heusden!

De eikenhouten grenspalen zijn te vinden op zeven locaties in de gemeente Heusden. Op de Zeedijk, de Kapelstraat, Wolfshoek en Scheidingsstraat te Elshout. In Drunen aan de Kanaaldijk (op de Duinweg aan de noordzijde van de brug) en bij de Klinkert. In Nieuwkuijk staat er een in de Onsenoortsestraat en in Vlijmen bij het Limietpad aan de Heidijk en de Moerputtenweg. De grenspalen zijn goed te herkennen: aan de ene kant staat het wapen van Brabant, aan de andere dat van Holland.

Bezoek de grenspalen in Heusden

dichtbij deze locaties