Bromsluis Heusden

De perfecte vluchtroute

Je kunt er doorheen lopen, overheen via de vestingwallen, en ook onderdoor. De Bromsluis in Heusden was door die geheime uitgang de perfecte vluchtroute bij een vijandelijke aanval; wat ik je brom.

Tunnel door de verdedigingswal

Dit bouwwerk uit het begin van de 17e eeuw is onderdeel van de Heusdense vestingwerken. De Bromsluis deed dienst als uitvalbasis voor een tegenaanval vanuit deze vestingstad. Daarmee was het een 'sortie': een tunnel onder de verdedigingswal. Via een geheime, doorwaadbare plaats konden de verdedigers - ondanks de diepe gracht - bij een vijandelijke aanval de vesting verlaten. Zo bereikten ze onder dekking een ravelijn. Als dat nodig was, konden ze de sortie ook nog met een hekwerk blokkeren.

Herstel cultureel erfgoed

Nu is de Bromsluis een uitwateringssluis voor de Demergracht in de stad. De sluis vormt een mooie overgang tussen twee werelden. Die van de gezellige vestingstad en die van de uitgestrekte, groene landschappen achter de vestingwallen. Beiden een aanrader om te bezoeken. De stad, inclusief vestingwerken, onderging vanaf 1968 een grondige restauratie. De kaart van Blaeu uit 1649 was de basis voor het herstel van dit culturele erfgoed: goed voor de hoogste Europese restauratieprijs 'Europa Nostra' in 1980. De Bromsluis is in 2014 volledig gerestaureerd.

Bezoek de Bromsluis

Ontdek in de buurt