Gouverneurshuis Heusden

Het verhaal van Heusden

Het Gouverneurshuis Heusden is een prachtig opgeknapt gebouw met schitterende tuin. Het museumcomplex bestaat uit een hoofdgebouw en bijgebouwen. Het museum heeft een vaste collectie en wisselexposities. Die vertellen samen het verhaal van de geschiedenis van Heusden.

Rijke komaf volgens de geschiedenis van Heusden

Het Gouverneurshuis in Heusden is in 1592 gebouwd voor de gouverneur van het garnizoen die destijds volgens de geschiedenis van Heusden hier legerde. Hier, achter de Grote of Catharijnekerk, woonden ook later altijd voorname Heusdenaren. Bij het huis hoort een ommuurde tuin met fruitbomen, rozenperken en bankjes. In 1985 kwam het museum op deze locatie. Het museumcomplex bestaat uit een hoofdhuis en bijgebouwen, waaronder een wijnschuur en een bedeelhuisje. Midden 19e eeuw kregen de minst bedeelden hier brood en andere giften. In 2014 is Het Gouverneurshuis Heusden grondig verbouwd.

Gewilde trouwlocatie in Heusden

In het museum zijn interessante voorwerpen te vinden uit het Land van Heusden en Altena, zoals archeologische vondsten, schilderijen, boeken, historische kaarten en zilverwerk. Gewoon genieten van het mooie Gouverneurshuis in Heusden en de prachtige omgeving kan natuurlijk ook. Bewonder de waterput, de kruidentuin, de kleine boomgaard, een rondeel en het uitzicht op de kerk. Drink een kopje koffie op het terras of kom gezellig lunchen in het museumcafé. De locatie heeft de sfeer van een beschermd hofje. Niet voor niets een gewilde trouwlocatie in Heusden!

Bezoek het Gouverneurshuis

Bakfiets bij Gouverneurshuis Heusden

Wil je de Zuiderwaterlinie op een leuke manier leren kennen? Dan is de Zuiderwaterlinie bakfiets iets voor jou! De fiets is te vinden aan de ingang van het Gouverneurshuis in Heusden, en bevat een boel aan informatie over de historische linie. Van speurtochten en kleurplaten tot folders, ansichtkaarten en fietsroutes. Altijd al eens een antieke kanonskogel in je handen willen houden? Ook dat ligt erin! Jong en oud maken op een speelse en actieve wijze kennis met de Zuiderwaterlinie en de geschiedenis van Heusden.

Tijdens de openingstijden van het Gouverneurshuis Heusden staat de bakfiets bij de entree. Ook zal er af en toe een rondje mee gefietst worden door Heusden.

Lees meer over de bakfiets

dichtbij deze locatie