Vught

Wat is er te doen in Vught? In Vught dompel je jezelf helemaal onder in geschiedenis en trek je er heerlijk op uit met prachtige wandel- en fietsroutes. Plan je een dagje uit in Vught? Bezoek dan zeker de overblijfselen van het Beleg van 's-Hertogenbosch bij Linie 1629. Er zijn meer dan genoeg bezienswaardigheden in Vught en omgeving voor een historisch en actief dagje uit.

De waterrijke geschiedenis van Vught

Vught en het water hebben zich altijd met elkaar verbonden gevoeld. De naam Vught komt ook van 'Fughte' wat verwijst naar een vochtige bodem. Fughte werd voor het eerst vermeld in het jaar 1028. Dat maakt Vught ouder - althans ruim 150 jaar eerder vermeld - dan ’s-Hertogenbosch. En het geeft aan dat Vught interessant was én is door de ligging. Het stroomgebied van de Dommel ligt hemelsbreed nog geen 300 meter van het oude centrum.

Linie 1629 in Vught

In Vught ontdek je een mooi stukje geschiedenis van het Beleg van ’s-Hertogenbosch in 1629. Om ’s-Hertogenbosch in te kunnen nemen legde Frederik Hendrik rond de stad een meer dan veertig kilometer lange aanvalslinie aan. Een aaneenschakeling van dijken en grachten, die werden beschermd door tientallen uitkijkposten, schansen, hoornwerken en redoutes. Een groot deel van die Linie 1629 is nog altijd in Vught aanwezig en te bezoeken.

Lees meer over Linie 1629

Wat te doen in Vught

Vught is de perfecte plek voor een historisch dagje uit. Bezoek bijvoorbeeld het prachtige Kasteel Maurick uit 1312 op een eiland in de Dommel. Het kasteel was het hoofdkwartier van Frederik Hendrik tijdens het beleg van ’s-Hertogenbosch in 1629. Aan de noordzijde van de gemeente Vught vind je Fort Isabella. Dit vestingwerk diende als verdediging van de stad ’s-Hertogenbosch. Door verwaarlozing en hoogwater raakte het fort in verval. De bekende vestingbouwer Menno van Coehoorn deed voorstellen om het fort te verbeteren toen oorlog dreigde vanuit Frankrijk. Nu is Fort Isabella een fantastische plek om te wonen en werken. Dus ben je op zoek naar bezienswaardigheden in Vught en omgeving? Dan kun je hier je historisch hart ophalen.

Plan een dagje uit naar Fort Isabella

Wandelen in Vught en omgeving

Naast deze historische bezienswaardigheden kent de omgeving van Vught ook vele prachtige natuurgebieden. Het is een prima uitvalsbasis voor mooie wandelroutes in Vught en omgeving. Een wandelroute in Vught voert je langs de lunetten. Een lunet is een klein verdedigingswerk dat altijd om een gracht ligt. Wil je heerlijk van de natuur genieten en de historie van Vught bewonderen? Maak dan een wandeling langs de lunetten en bewandel de aarden paadjes langs de grachten. Drie van de acht lunetten liggen ook op de Vughtse heide, een prachtig natuurgebied met mooie wateren. Benieuwd naar andere historische bezienswaardigheden in Vught en omgeving? Maak dan de historische wandeling die Vught voor je uitgestippeld heeft. Deze wandeling van 6 kilometer is een reis door de historie van Vught. De wandelroute Bomen voor Vught voert je langs beeldbepalende en monumentale bomen in Vught. Je wandelt langs bomen die ouder zijn dan 80 jaar en waar een bijzondere status aan wordt toegekend. Kies uit de route van 5 of 12 kilometer en ontdek de prachtige natuur van Vught!

Plan een wandelroute in de Vughtse Lunetten

Fietsen in de omgeving van Vught

Op zoek naar ideeën voor een actief dagje? Overweeg dan om een van deze twee fietsroutes in Vught te volgen. De fietsroutes brengen je langs mooie historische bezienswaardigheden en door de mooie natuurgebieden die de omgeving van Vught kent. De ANWB fietsroute tussen ‘s-Hertogenbosch en Heusden voert je langs verdedigingswerken, inundatiegebieden, zigzaggende linies en ongerepte natuur. Een zeer afwisselend landschap. Haal het Zuiderwaterlinie fietsboekje in huis voor meer informatie over de route. De Linie 1629 fietsroute in Vught kan ook niet ontbreken op je lijstje. Deze route van 49 kilometer loopt langs de oude linie van 1629. Deze fietsroute in Vught en omgeving volgt de restanten van de vestingwerken en voert je langs de meest belangrijke plekken van het Beleg van ‘s-Hertogenbosch. Naast Vught kom je dus ook in ‘s-Hertogenbosch, Heusden en Sint-Michielsgestel. Fietsen in Vught en de prachtige omgeving is een verademing! Geniet van de mooie natuur en vergezichten.

Het zuiderwaterlinie fietsboekje

Ontdek in de buurt