Lunetten in Vught

Acht manen bij Lunetten in Vught

In de 19de eeuw legde koning Willem II rondom 's-Hertogenbosch een ring van verdedigingswerken aan uit vrees door Belgische en Franse aanvallen uit het zuiden. Tussen de Lunetten 1-3 en Fort Isabella werd op de Vughtse Heide een legerkamp gecreëerd: Kamp Willem II. Bij oorlogsdreiging werden hier troepen opgevangen.

Lunetten in Vught, Halve maantjes

Een lunet is een klein verdedigingswerk. Als je van bovenaf kijkt, zie je de vorm van een halve maan. Die naam komt uit het Frans: ‘lune’ betekent maan. Een lunet heeft vier zijden. Twee ervan zijn schuin, naar buiten gericht. Dit zijn de ‘facen’. De andere zijden zijn naar achteren gericht: ‘flanken’. De achterkant is vaak open, dit heet de keel. 

Bewandel de aarden paadjes met de wandelroute in Vught

Om een lunet ligt altijd een gracht. Vaak lopen er kleine aarden paadjes langs de grachten. Je kunt de lunetten in Vught dus het best lopend gaan bekijken met een wandelroute in Vught, om echt van de natuur te genieten. Drie van de acht lunetten liggen op de Vughtse heide, omgeven door water. Een mooi wandel-doel tijdens jouw wandelroute in Vught! Er loopt ook een NS-wandeling door dit gebied, van ’s-Hertogenbosch naar Vught.

Waar vind je de Lunetten in Vught?

Lunet 1: Vughtse Heide, bij het Nationaal Monument Kamp Vught

Lunet 2: Vughtse Heide. Op dit Lunet ligt de Fusilladeplaats

Lunet 3: Vughtse Heide, bij de Loonsebaan

Lunet 4: Hoek Bréautélaan/Helvoirtseweg met Villa 'De Oude Schans'

Lunet 5: Rond de H. Hartkerk en het naburige kerkhof

Lunet 6: Wijk Zonneheuvel met onder andere de Wilhelminasingel

Lunet 7: Glorieuxlaan. Geheel verdwenen.

Lunet 8: Aan de Dommel, op het terrein van Villa Elsa, Sint-Michielsgestelseweg.

dichtbij deze locatie