Schans anno 1602 (bij Reek)

Waterlinie Grave: versterkt met verdedigingswerken

1602 was het jaar waarin Prins Maurits van Oranje opdracht kreeg tot de verovering van vestingstad Grave. Hij deed geen half werk! Prins Maurits bouwde een enorme linie van verdedigingswerken, later bekend als ‘circumvallatielinie’. 

50 werken, 24.000 man, 3 kwartieren rondom Grave

Onder het  bevel van Prins Maurits van Oranje verzamelde zich 24.000 man bij vestingstad Grave. Op enkele kilometers van de stad verbleven ze in drie grote legerkampen. Prins Maurits bouwde een circumvallatielinie: verschillende schansen, onderling verbonden door wallen en grachten die samen de waterlinie Grave vormden. De waterlinie Grave telde in totaal zo’n vijftig verdedigings- of aanvalswerken, aan beide zijden van de Maas. Bij de versterkte heuvel aan de Busweg, langs het riviertje de Hoge Raam tussen Reek en Escharen, moet het kwartier van Maurits’ legeraanvoerder Frederik Hendrik hebben gelegen. “Tusschen Esseren ende Velp aende duynen ende ’t Capelleken”, zoals Anthonis Duyk, hoofd van de Raad van State, optekende.

Zichtbare versterking

Vlak na de inname van vestingstad Grave in 1602 zijn de verdedigingswerken van Prins Maurits langs de waterlinie Grave afgebroken, om te voorkomen dat de vijand ze zou innemen. Boeren namen het land weer over. Ploegen wisten vrijwel elke herinnering uit het landschap. Ook de versterkte heuvel aan de Busweg was in de 18e eeuw in gebruik als akker. In de 19e eeuw is de heuvel beplant met bos. De contouren zijn op luchtfoto’s nog goed zichtbaar. Ook in het veld is de verhoging te zien. Het geoefende oog ontwaart vergravingen in de heuvel, vermoedelijk restanten van de redoutes

Fiets- en wandelroutes in Grave

De rust is al lang wedergekeerd in vestingstad Grave en haar buitgengebied. Tegenwoordig kun je er dan ook heerlijk fietsen en wandelen. En natuurlijk genieten van een welverdiend drankje of hapje. De fietsroute Grave brengt je langs alle bijzondere erfgoedlocaties. Fietsen in Grave brengt je ook een stukje verder. Er is namelijk ook een fietsroute die onderdeel is van de ANWB knooppuntenroute en jouw ontdekkingstocht voortzet richting vestingstad Ravenstein en Megen, het voormalige innundatiegebied van de waterlinie en het pittoreske lindendorpje Reek. Of volg (een stukje van) de wandelroute van Grave via het Zuiderwaterlinie wandelpad, dat je van Grave naar Bergen op Zoom brengt.

Ontdek in de buurt