Wapen van Reek

Gemeentewapen van Reek: bewijs van moed

Het oude gemeentewapen van Reek herinnert aan de heldhaftige burgertroepen van Reek, een dorp bij vestingstad Grave. Deze ‘landstormers’ hesen in 1814 als eerste op de linker Maasoever de eigen vlag. Recht in het gezicht van de Fransen.

Heldhaftige burgerwacht in Reek

Net als vestingstad Grave, was het nabij gelegen Reek, tegenwoordig behorend bij de gemeente Landerd, meerdere malen doelwit van de plunderende Franse troepen. Het Hollandse leger had te weinig manschappen om de Fransen binnen de stadsmuren van vestingstad Grave te houden. Het Nederlandse bestuur besloot daarom de bevolking te mobiliseren in een ‘landstorm’. Die burgerwachten waren bepaald niet bang uitgevallen. Ze vielen het Franse garnizoen telkens verwoed aan. Blokkeerden zelfs vestingstad Grave, zodat de garnizoenssoldaten niet meer buiten de muren op strooptocht konden. Als beloning voor hun moed werd aan Reek een gemeentewapen verleend. Hierin staan  letters R R R: Reek Religione Regi, Reek voor godsdienst en vorst.

Eerbetoon aan helden van Reek

De helden van de landstorm verdienden een eerbetoon, vond de toenmalige burgemeester van Reek. Hij schreef in 1815  een brief aan de Hoge Raad van Adel in Den Haag en verzocht: “…een driekleurig schild, met de letters R R R tot herinnering dat de gemeente Reek de eerste is geweest op de linker Maasoever die op 15 januari 1814 in het gezicht van de naburige vijand - het Franse garnizoen der vesting Grave - de vlag heeft opgestoken…” Het gemeentewapen van Reek kwam er, in de heraldische kleuren goud (geel), lazuur (blauw), zilver (wit) en sabel (zwart).

De Reekenaren zijn trots op hun geschiedenis. Ze hebben hun dorpshuis de toepasselijke naam ‘Het Wapen van Reek’ gegeven. En aan de gevel is het oude gemeentewapen aangebracht.

Ontdek in de buurt

  • Wandel de Reekse ommetjes

    De rijke historie Reek kun je ontdekken door de komwandeling of de Reekse ‘ommetjes’ te lopen.

  • Vestingstad Grave

  • Vestingstad Ravenstein

  • Vestingstad Megen

  • Kroonwerk Coehoorn