Grave

Standvastige vestingstad Grave aan de Maas

Geen vestingstad is zó vaak veroverd en belegerd als vestingstad Grave. Klein wonder dat er nog zoveel moois van over is. Na iedere oorlog krabbelde Grave weer op. Daardoor kun je er nu genieten van Brabantse gezelligheid omringd door eeuwenoud militair erfgoed zoals fort Grave. 

Zuchtend onder veroveringen

Het was in het Land van Cuijk de beste plek voor een nieuwe vesting, daar bij de Maas, bij de monding van de Raam. Daarom bouwden de heren van Cuijk er in de 12e eeuw een kasteel. Er kwamen veel mensen op af; Grave werd een echt handelsstadje. Maar vestingstad Grave leed ook onder vele oorlogen. Wel zeven keer werd het belegerd. Soms waren er vijf keer zoveel soldaten als inwoners. Spanjaarden en Fransen verwoestten de stad, maar het taaie Grave krabbelde altijd overeind.

Bezoek het Zuiderwaterlinie-bezoekerscentrum

Naast de Tourist Information Grave vind je het Zuiderwaterlinie-bezoekerscentrum. Dit is gevestigd in het oude stadhuis. Hier leer je alles over de Zuiderwaterlinie aan de hand o.a. een interactieve tafel. Het is het allereerste bezoekerscentrum van de Zuiderwaterlinie. Kom en ontdek de spannende geschiedenis van dit prachtige erfgoed. Meer informatie over de openingstijden vind je hier.

Dagje verleden én heden in Grave

Een dagje uit in Grave? Boek de stadswandeling Grave en mis niks met deze wandelroute in Grave. Kijk uit over de stad vanuit de carillontoren en wandel langs de vele restanten van de vestingwerken. Niet te missen: de Hampoort uit 1688. Niet voor niets onderdeel van de Unesco top 100 van Nederland! Of ontdek de contouren van het Kroonwerk Coehoorn op de fiets met een fietsroute in Grave. Genoeg geschiedenis? Naast de monumenten die Grave rijk is, is ook een heel gezellig winkelstadje. Achter de historische geveltjes vind je naast kleding en hebbedingetjes ook volop antiek, kunst en curiosa. Geniet daarna op een van de vele terrasjes van de Brabantse gastvrijheid of laat je culinair verrassen door al het lekkers uit de streek. De stad is volop in ontwikkeling, zo wordt er hard gewerkt aan het nieuwbouwgebied aan de maas, namelijk Waterlinie Grave.

Bezoek vestingstad Grave

City game: Verloren in Grave

Emma en Karim hebben een Tijdverkenner app op hun telefoon gevonden, deze Tijdverkenner kan echo’s uit het verleden opvangen. Ze krijgen een signaal uit Grave en vragen de deelnemers om hen te helpen een mysterie op te lossen. 

De sleutel van de Hampoort is namelijk kwijt! Dat is een lastige situatie. De deelnemers gaan met Emma en Karim op zoek naar de sleutel van de Hampoort en komen zo op vele bijzondere plekken in Grave terecht. 

Help jij Emma en Karim bij het vinden van de sleutel? Iedereen kan de city game gratis spelen. 

Meer informatie over de city game