Kroonwerk Coehoorn

Kroon op het werk van de vorst der ingenieurs

Menno van Coehoorn, ‘vorst der ingenieurs’. De naam van dit kroonwerk verwijst natuurlijk naar de beroemde vestingbouwer. Kroonwerk Coehoorn ligt in de gemeente Heumen, dicht bij Grave maar aan de andere kant van de Maas.

Onderdeel van de linie

Menno van Coehoorn legde het Kroonwerk Coehoorn rond 1700 aan in de Nederasseltse uiterwaarden, om Grave te kunnen verdedigen. Het werd een onderdeel van de Zuidelijke verdedigingslinie van de Republiek. Er lag een gracht om het kroonwerk heen, en er kwam een pontonbrug over de Maas. Het kroonwerk verving oudere, kleinere verdedigingswerken. Zoals het lunet Verloren Cost dat de Spanjaarden er in 1586 aanlegden, en een hoornwerk van de Staatsen. De vorige eeuw moest er ruimte komen voor de scheepvaart op de Maas. Daardoor liep het kroonwerk veel schade op.

Een schaduw van vervlogen tijden

Het Kroonwerk Coehoorn bestond uit drie bastions: twee (half)bastions met een heel bastion ertussen. Wil je het komen bekijken? Helaas: er zijn alleen nog wat muurresten en grensstenen over als schaduw van vervlogen tijden. Maar gelukkig kun je de contouren nog goed zien: er staan struiken precies op de plaats waar vroeger het kroonwerk stond. Als je er dan toch bent, combineer het dan met een dagje uit aan het vestingstadje Grave of de dorpen Nederasselt en Overasselt. Dit kan ook met een mooie wandeling door het hele gebied: het ‘Ommetje Coehoorn’!

Bezoek het Kroonwerk

Ontdek in de buurt