Megen

Kom tot rust in vestingstad Megen

Het is de kleinste vestingstad, eigenlijk zelfs een dorp: vestingstad Megen, pareltje aan de Maas. Brand en oorlog teisterden de vesting, vooral de 16e eeuw. Nu heerst er vooral een serene sfeer in het pittoreske plaatsje. Ervaar het zelf met een fietsroute door Megen.

Megen is van…

Van wie was het, Megen? Over de soevereiniteit is lang gesteggeld. Eeuwenlang was vestingstad Megen als zelfstandig graafschap van zichzelf, dat ook geen deel van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden was. Pas in 1800 ging Megen weer echt onderdeel uitmaken van Brabant, en later, in 1814, ook van het Koninkrijk der Nederlanden.

Wandel in het verleden

Het stratenpatroon uit de Middeleeuwen ligt er nog. Je kunt in Megen dus letterlijk in de voetsporen van het verleden lopen. En in de voetsporen van Nederlandse acteurs. Want de film Oorlogswinter (naar het boek van Jan Terlouw) is gedeeltelijk in Megen opgenomen. Tijdens een dagje uit in Megen een bezoek brengen aan de Gevangentoren Megen, een van de vier torens die samen de poort naar Megen vormden, is zeker de moeite waard. Maak een wandeltocht in Megen. Tijdens een wandelroute door Megen mogen de bezienswaardigheden niet ontbreken. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de tuin Hof van Lof, het kapelleke van het Bruurke van Megen of de Kerk.

Bezoek vestingstad Megen