Ravenstein

Klein maar fijn Ravenstein

Een klein, prachtig vestingstadje. Buiten stroomt de Maas, binnen de stadspoorten kijk je je ogen uit. Elk huis en gebouw is een schat op zich. Kerken, de Stellingmolen, de stadspomp, een nagebouwde Latijnse school: genoeg moois om van te genieten tijdens een dagje uit in Ravenstein.

Vrijplaats en allemanskind

Vestingstad Ravenstein kent een lange geschiedenis onder veel verschillende heersers. Het stadje ontstond in de 14e eeuw in het grensgebied tussen Brabant, Gelre en Kleef. Een leenman van de hertog van Brabant bouwde bij de Maas een kasteel om tol te heffen. Vestingstad Ravenstein was lange tijd niet Hollands maar ook niet Brabants: het hoorde bij Hertogdom Kleef. De stad Ravenstein was immers de hoofdstad van het Land van Ravenstein. Lange tijd was het ook een toevluchtsoord voor katholieke kloosters verdreven door calvinistische bezetters. In 1814 kwam het bij het Koninkrijk der Nederlanden.

Heerlijk slenteren door de geschiedenis van Ravenstein

Volg een wandelroute in Ravenstein door de stadspoort naar het historische centrum. Hier vind je de stadswandeling Ravenstein. Er zijn ook fietsroutes in Ravenstein beschikbaar. Tussen de honderden bezienswaardigheden kun je heerlijk bijkomen in gezellige restaurants en cafés! Iedere inwoner van Ravenstein kan je vertellen over hun stadsgenoot, professor Van Mourik. Die ontdekte eind vorige eeuw toevallig een oude vestingwal onder het gras in zijn tuin. Toen hij met hulp van archeologen verder groef, bleek er een compleet bouwwerk uit 1509 onder de grond te zitten! Dit Philips van Kleefbolwerck kun je bezoeken door te wandelen in Ravenstein.

Bezoek vestingstad Ravenstein