Pettelaarse Schans 's-Hertogenbosch

Een twinkeling in de Zuiderplas; Pettelaarse Schans 's-Hertogenbosch

Middenin de Zuiderplas, ten zuiden van ’s-Hertogenbosch, ligt een bijzonder eiland. Het heeft de vorm van een ster met vijf punten. Vroeger werd hier gevochten; er stond een indrukwekkend fort; Sint Michiel. Maar nu is de schans in Den Bosch een plek voor ontspanning en feest.

Fort Sint Michiel op een strategische plek

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog wilde Maurits van Oranje ’s-Hertogenbosch innemen. Daarvoor bezette hij tot twee keer toe een hoge plaats ten zuiden van de stad. De Bosschenaren stopten hem: ze zetten het moeras rondom de stad onder water. Maar ze beseften dat die hoogte belangrijk was om de stad te verdedigen. Daarom bouwden ze hier in 1623 de Pettelaarse Schans in Den Bosch met het Fort Sint-Michiel. Een halve eeuw later, in 1672, sloopten de Hollanders Fort Sint-Michiel alweer. De Hollandse Oorlog begon en ze wilden niet dat de Fransen het fort in Den Bosch konden innemen.

Sterren op de ster van de Schans in 's-Hertogenbosch

De Pettelaarse Schans in Den Bosch heeft nog steeds de vorm van een ster. Een rij bomen geeft aan waar vroeger het Fort Sint-Michiel stond. Het eiland is een leuke plek om te wandelen of watersporten. Trek gekregen? Midden op de schans in Den Bosch staat een restaurant. De ster trekt ook andere sterren aan. Ronnie Flex, Armin van Buuren en vele andere grote artiesten kwamen al naar de Pettelaarse Schans Den Bosch om op te treden tijdens grote evenementen. Het Bevrijdingsfestival Brabant en het Citymoves Festival, bijvoorbeeld.

Bezoek de Pettelaarse Schans in Den Bosch

dichtbij deze locatie