Fort de Roovere Bergen op Zoom

Struinen bij Fort de Roovere Bergen op Zoom

Fort de Roovere bij Bergen op Zoom is een van de grootste forten van de West Brabantse waterlinie. Het is in 2010 helemaal opgeknapt. De ingang van het fort ligt aan de Ligneweg, maar wandelaars kunnen bij de oostwal door een 'loopgraaf door het water', ook wel bekend als de Mozesbrug. 

Met droge voeten door het water via de Mozesbrug bij Bergen op Zoom

Wereldberoemd bij Fort de Roovere bij Bergen op Zoom: de Mozesbrug. Je loopt via de Mozesbrug diep door het water, maar je voeten blijven droog! Deze 'loopgraafbrug' is een modern kunstwerk dat belangrijke architectuur- en bouwprijzen won. Eigenlijk is Fort de Roovere nog steeds niet af. Sinds 2018 is een nieuwe theatertoren gerealiseerd, de Pompejus. En het wordt alleen nog maar mooier: er wordt gewerkt aan een waterspeelplaats. Hier kunnen kinderen zelf een gebied onder water zetten, net als vroeger.

Bekijk de Pompejus bij Fort de Roovere

Stop die Spanjaarden!

Fort de Roovere bij Bergen op Zoom is niet altijd een oase van groene natuur geweest. In 1628 vonden de Staten-Generaal van Zeeland en Holland het genoeg geweest. De Spanjaarden hadden vestingstad Steenbergen al een paar keer geplunderd en veroverd. En nu kwamen ze ook al gevaarlijk dicht bij vestingstad Bergen op Zoom! De Hollanders zetten het land via inundatie onder water en bouwden forten om ze te stoppen. En zo ontstond de West Brabantse Waterlinie die nu onderdeel is van de Zuiderwaterlinie. Onderdeel hiervan was Fort de Roovere, op een hoge zandrug bij Halsteren. Fort de Roovere hield niet alleen de Spanjaarden tegen, maar later ook de Fransen en de Belgen.

Bezoek Fort de Roovere Bergen op Zoom

Struinen bij Fort de Roovere

Trek stevige schoenen aan voor een wandeling langs de aarden wallen en droge grachten. Vergeet je lange broek niet wanneer je wandelt door het natuurgebied bij Bergen op Zoom: takjes en brandnetels! Huiver bij de restanten van Franse loopgraven. Zie hoe soldaten zich met manden aarde beschermden tegen vuur. Tuur over het uitgestrekte gebied van Fort de Roovere. Genoeg te ontdekken! Kom alles over het fort te weten bij het informatiecentrum in De Schaft. Wil je echt voelen hoe dit deel van de linie werkte? Wandel dan van Fort De Roovere langs Fort Pinssen naar vestingstad Bergen op Zoom.

De leukste wandelroutes bij Bergen op Zoom

Ontdek in de buurt