Fort Henricus Steenbergen

Fort Henricus, een flinke jongen

Er konden wel 450 soldaten in Fort Henricus in Steenbergen. Met 11,5 hectare was deze Hendrik een van de grootste forten in het Zuidwesten van de Republiek der Nederlanden! Onlangs werd Fort Henricus opgeknapt, zodat wandelaars en watersporters er naar hartenlust kunnen rondneuzen en ontspannen. Wandelen in Steenbergen is heerlijk namelijk!

Stop het kanonnenvuur bij fort Henricus in Steenbergen

Een speelbal tussen de Spaanse troepen en de Staatsen, dat was Steenbergen. Keer op keer werd het vestingstadje veroverd en geplunderd. Tot 1627, want vanaf toen beschermde Fort Henricus in Steenbergen de haven en de sluis. Die sluis was belangrijk voor de inundatie. De hoornwerken, bastions en gracht van Fort Henricus maakten Steenbergen een onneembare vesting. In 1809 zette Napoleon zijn kanonnen voor het laatst klaar, uit angst voor een Britse invasie. Kort erna werd fort Henricus afgebroken.

 

Terug naar oude tijden met fort Henricus

In 2017 kreeg Natuurmonumenten subsidie van de provincie Noord-Brabant om Fort Henricus te reconstrueren. De restauratieplannen bestonden onder meer uit een toegangsbrug over de gracht, zodat bezoekers het fort kunnen bekijken. Vanaf het fort ziet men uit over de polders en kerktorens die het huidige landschap domineren en laat een historisch panoramabeeld zien hoe het uitzicht hier bijna 400 jaar geleden was.. Beklim de uitkijktoren, en kijk uit over de polders en kerktorens.

 

Bezoek het voormalig fort Henricus

Ontdek in de buurt