Bergen op Zoom

Daar waar Brabant Zeeland kust: soms vergeet je in vestingstad Bergen op Zoom gewoon dat je in Nederland bent. Zo Vlaams doen het middeleeuwse centrum met alle monumentale bouwwerken én met Fort de Roovere in Bergen op Zoom aan. 

Ben jij een echte bourgondiër die houdt van lekker eten, drinken en nieuwe dingen ontdekken? Ga dan een dagje uit in Bergen op Zoom! Geniet van het bourgondische leven, de leuke winkeltjes én de historische schatten. 

Deze veelzijdige stad heeft meer te bieden. Ontdek ook het natuurgebied in Bergen op Zoom. Even lekker uitwaaien in de natuur, dat kan hier maar al te goed! Doe dit te voet en gebruik een van de wandelroutes in Bergen op Zoom, zoals de wandelroute Liniewal rond Bergen op Zoom. Is wandelen niet jouw ding? Stap dan op de fiets met een fietsroute door Bergen op Zoom!

Brabantse glorie in Bergen op Zoom

Heerlijk winkelen, sfeervol dineren of gezellig een drankje: allemaal redenen om naar vestingstad Bergen op Zoom te komen. Met zo’n 800 monumenten om je heen proef je in de Brabantse lekkernijen het roemrijke verleden van de stad. Het oudste monument zit in de vestingmuur: de Lievevrouwepoort (of Gevangenpoort). Mis in ieder geval tijdens jouw dagje uit in Bergen op Zoom het Markiezenhof niet: nu een stadsmuseum, maar vroeger het paleis van de markiezen. In tien minuten rijden ben je bij Fort de Roovere in Bergen op Zoom en loop je over de wereldberoemde Mozesbrug in het natuurgebied van Bergen op Zoom. 

onneembare vesting

De maagd, zo noemden ze Bergen op Zoom ook wel. Die bijnaam verdient de stad aan haar bijzondere reputatie: van alle vestingsteden was zij de meest onneembare. Bij Ravelijn op den Zoom kun je het vestingverleden van de stad nog goed zien. De ondergrondse gangen (de kazematten) zijn de laatste overblijfselen van de beroemde Bergse vesting die Menno van Coehoorn daar bouwde. Vanuit dit Ravelijn bewaakte Bergen op Zoom haar maagdelijkheid. Ook Fort Pinssen en Fort de Roovere waren erg belangrijk.

Bezoek Bergen op Zoom