West Brabantse Waterlinie

Bijna verdwenen, maar nog net gered

Het scheelde maar weinig of de West Brabantse Waterlinie was weg. Vergaan, verbrokkeld, overwoekerd door gras en struiken. Maar sinds 2010 worden de forten en vestingwerken gerestaureerd. Daarbij zijn er bergen verzet, letterlijk. Nu herrijst de geschiedenis hier, in al haar glorie. De West Brabantse Waterlinie is onderdeel van de Zuiderwaterlinie.

Forten en moerassen

De West Brabantse Waterlinie stamt uit 1628. Het doel van deze verdedigingslinie was helder: Bergen op Zoom, en daarmee de handelsroute van Zeeland naar Holland, beschermen tegen een aanval van de Spanjaarden. De linie bestond uit een aaneenschakeling van onder water gezet land en moerassen. Daarbovenuit torenden de forten Henricus, Pinssen, De Roovere en Moermont. Een eeuw later kwam daar 5,5 kilometer liniewal bij: tussen Bergen op Zoom en Fort de Roovere. Daarvan is nog één kilometer bewaard gebleven, tussen Fort Pinssen en Fort de Roovere.

Eeuwenlang water

Naast de geschiedenis van heroïsche vestingwerken en spectaculaire veldslagen, vertelt de West Brabantse Waterlinie ook over de last van de linie voor de Brabanders. Om de vijand te stoppen, zetten de Hollanders het gebied tussen Bergen op Zoom en Steenbergen onder water. Niet een weekje, maar meer dan twee eeuwen lang: van 1628 tot ongeveer 1832. Het zoute water uit het Volkerak stroomde over het land – een ramp voor de bodemkwaliteit. Ten zuiden en oosten van Bergen op Zoom liep het land vol met zoet water.

Ontdek de historie met de wandel- en fietsroutes door West Brabant

Een deel van het Halstersch Laag is in de oude staat teruggebracht. Wil je dit gebied ontdekken? Dat gaat het best met een van prachtige fiets- of wandelroutes van West Brabant. Je zult genieten van het afwisselende landschap: bos, gebouwen, lanen, forten, water en boerenland. Fort de Roovere is een goed vertrekpunt. Er is voor elk wat wils: er loopt een route van 2 km om het fort heen, maar wie verder wil, kan met een wandelroute door West Brabant van 18 kilometer de hele linie ontdekken.

Bezoek de West Brabantse Waterlinie

Ontdek in de buurt