Kasteel van Wouw
Kasteel van Wouw: In de voetsporen van Erasmus en Karel V
Ga mee terug in de tijd en ontdek de geschiedenis van het Kasteel van Wouw. De eeuwenoude muren van deze burcht lagen verborgen in de grond. Dankzij de jarenlange inzet van vrijwilligers zijn de muren gerestaureerd en is de slotgracht opnieuw tot leven gebracht.
Ronde waterburcht als uitvalsbasis voor legers
Het Kasteel van Wouw is een van de weinige ronde waterburchten die in Brabant gestaan heeft. Het kasteel was niet alleen het huis van Markiezen en hoge heren, maar ook een knooppunt voor handelslieden en een uitvalsbasis voor verschillende legers. De muren waren dan ook één tot 1,5 meter dik. Door de opkomende dreiging van kanonnen is aan het eind van de vijftiende eeuw een vesting om de burcht gebouwd. De contouren hiervan zijn voor iedereen weer zichtbaar gemaakt.
Hoog bezoek van Erasmus en Karel V
Naast een rijke middeleeuwse geschiedenis, had het kasteel ook een rol in de Tachtigjarige Oorlog. Tussen 1480 en 1580 beleefde het kasteel zijn hoogtepunt, met nationale en internationale bezoekers zoals Erasmus en Karel V. Het strategisch belang van het kasteel bleek duidelijk na het uitbreken van de Tachtigjarige Oorlog (1568). De Italianen vochten vanuit de vestiging aan de kant van de Spanjaarden tegen het Franse leger, dat zich buiten de vestiging bevond en vocht aan de kant van de ‘Nederlanders’.
Plan je dagje uit bij het Kasteel van Wouw
Routes bij het Kasteel van Wouw
Ontdek in de buurt
-
Fort de Roovere
-
Steenbergen
-
Bergen op Zoom
-
Wandel door de West Brabantse Waterlinie