Markiezenhof in Bergen op Zoom

Het Markiezenhof, een paleis met hoofdletter P

Het Markiezenhof is een echt stadspaleis, één van de mooiste van Europa zelfs. Ooit was dit het woonpaleis van de heren en later markiezen van Bergen op Zoom. Tegenwoordig is hier voor iedereen wat te beleven met onder andere het museum Markiezenhof in Bergen op Zoom.

Thuiswerken avant la lettre in het Markiezenhof

Het Markiezenhof ontstond aan het eind van de Middeleeuwen, na een flinke opknapbeurt van het middeleeuwse hof van de heren van Bergen op Zoom. Van 1485 tot 1727 deed het Markiezenhof in Bergen op Zoom dienst als adellijk woonpaleis. Maar er werd ook gewerkt: het Markiezenhof was het bestuurscentrum van het Markiezaat. Tot 1795, toen kwam er een einde aan het markiezaat. Het Franse leger legde beslag op het Markiezenhof en maakte er een militair hospitaal van. In 1815 werd het Markiezenhof een kazerne, en dat bleef het tot 1957.

Sprankelend stadscentrum rondom het Markiezenhof

Wil je meer weten over de geschiedenis van Bergen op Zoom en het Markiezenhof? Dan kun je terecht in - inderdaad - het Markiezenhof. Tegenwoordig vind je hier een museum, het regionaal archief en een bibliotheek. Ook kan je er een indrukwekkende maquette van de vesting bij het beleg door de Fransen bewonderen. Bovendien is er in de adellijke zalen van het Markiezenhof altijd iets te doen. Er zijn lezingen, concerten en voorstellingen. Het is de perfecte plek voor feesten, trouwerijen en zakelijke congressen en ontmoetingen. Of kom wat drinken in het museumcafé, neus rond in het winkeltje en bezoek de VVV Brabantse Wal.

Bezoek het Markiezenhof in Bergen op Zoom

Ontdek in de buurt