Fort de Hel

Fort De Hel, voor vaatjes buskruit

De Hel spreekt tot de verbeelding. Met explosieve spanning in de Franse tijd, toen het fort 9500 kilo buskruit en 14 manschappen kon bevatten. 

Fort de Hel, vierkant achter Sabina

De Fransen bouwden in 1811 Fort l'Enfer, ter verdediging van Willemstad tegen de Engelsen. Het vierkante fort gaf rugdekking aan Fort Sabina Henrica. Twee jaar later vertrokken de Fransen en kreeg het de Nederlandse naam De Hel. De Hollanders moderniseerden fort De Hel in Willemstad in 1884 zodat er 118 soldaten in konden. In 1896 is het fort bewapend met zes kanonnen, vier mortieren, twee mitrailleurs en vier Coehoornmortieren. In 1941 bezetten de Duitsers fort De Hel, totdat de South Wales Borderers hen op 5 november 1944 verdreven. Het fort is net als Fort Frederik en Fort Sabina gebouwd volgens de zogenoemde 'Tour modèle' stijl. Hier staan er slechts drie van in Nederland en allemaal in de Stelling van Willemstad.

Fort De Hel Willemstad; zoek De Hel op...

Fort De Hel in Willemstad is het sfeervol decor voor theatervoorstellingen en de Nacht van de Poëzie. Rond fort De Hel is het heerlijk wandelen. Het is onderdeel van de jaarlijkse kunst- en cultuurroute van Moerdijk. Het fort is ook opgenomen in het Floris V-pad, een langeafstandswandelpad van 244,5 kilometer van Amsterdam naar Bergen op Zoom.

 

Bezoek Fort de Hel

Ontdek in de buurt