Willemstad

De stad van Willem van Oranje, vader des vaderlands: vestingstad Willemstad. Het is de naam die Ruigenhil kreeg nadat Willem in 1584 werd vermoord. Nog steeds hoor je hier de verhalen van beide plaatsnamen: van Willem én van ruig. 

Willemstad vestingstad heeft niet alleen een verleden aan namen. Er zijn genoeg verhalen te vertellen over deze historische stad. Fort Sabina in Willemstad speelt in een van die verhalen een grote rol.

Ontdek de Stelling van Willemstad

Veel ongenode gasten in Willemstad

Door de eeuwen heen heeft het ruige landschap rondom de stad veel ongenode gasten aangetrokken. Van de Spanjaarden tot de Fransen en de Duitsers. Gelegen aan het Hollandsch Diep was dit een uitstekende plek om de scheepvaart tussen Holland, Zeeland en Antwerpen te beheersen. Willem van Oranje maakte van Ruigenhil in 1583 een versterking. Doel: het verdedigen van de zeearmen die toegang boden tot Holland. Zelfs Napoleon bouwde er verdedigingswerken, zoals Fort Sabina in Willemstad. Jij bent nu van harte welkom in vestingstad Willemstad en zeker geen ongenode gast! Fietsroutes in Willemstad leiden je door het moerasachtige en waterrijke gebied. Als je gaat fietsen in Willemstad zul je zien (en voelen) dat het wordt gedomineerd door water en wind. Misschien lijkt het je daardoor een beter idee om toch te gaan wandelen in Willemstad in plaats van de fiets te pakken. Geen probleem, voor beiden activiteiten zijn routes beschikbaar!

Veel genietende gasten in Willemstad

Tegenwoordig staan de stadspoorten wagenwijd open voor de genietende gast. Ga je wandelen in Willemstad? Dan trakteert Willemstad vestingstad bezoekers op een bijzondere combinatie van historische gastvrijheid en een indrukwekkend natuurgebied. Heerlijk bourgondisch door tal van leuke restaurantjes. Bijzonder interessant wat betreft cultuurhistorie: het Mauritshuis, de Koepelkerk, het oude raadhuis en de vestingwerken. En uitdagend door het ruige landschap, bijvoorbeeld rondom het Hollandsch Diep voor als je gaat fietsen in Willemstad. Een groot deel van het stoere natuurgebied is beschermd omdat er veel bijzondere planten en dieren (flamingo's, lepelaars, visarenden en kiekendieven) leven. Zeker de moeite waard dus voor een mooie fietsroute in Willemstad.

Bezoek vestingstad Willemstad

Bezoek het Zuiderwaterlinie bezoekerscentrum

In Willemstad vind je het Zuiderwaterlinie bezoekerscentrum, gevestigd in het mooie Mauritshuis. Het is één van de mooie middelpunten van de stad: een statige pand dat fungeert als ontmoetingsplek, infocentrum, decor van je huwelijk of partnerschap of als uitvalsbasis voor je wandel- of fietstocht. Je beleeft er de verhalen van de Stelling van Willemstad, de Zuiderwaterlinie, Willemstad en natuurlijk het Mauritshuis zelf.

Meer info en openingstijden