Klundert
Vestingstad Klundert was een belangrijke schakel van de zuidelijke verdedigingslinie tegen de Spanjaarden. Nog steeds kun je zien hoe dat werkte. De gerestaureerde vestingwerken liggen in een mooi, groen natuurgebied in Klundert. Je kunt er heerlijk wandelen, rondom de resten van de grachten met een van de wandelroutes in Klundert.
Ontdek de Stelling van Willemstad
Klundert, een goed beschermd stadje
Vestingstad Klundert lag in de Tachtigjarige Oorlog op een strategische plek: precies op de grens van Holland en Brabant. Dat zag Willem van Oranje ook. Daarom omwalde hij het stadje in 1583 met de Vestingwerken van Klundert: bastions, een aarden wal en een gracht. Vestingstad Klundert was daarmee onderdeel van de Stelling van het Hollandsch Diep en het Volkerak. Uiteindelijk bleef het vestingstadje gespaard: de Spanjaarden belegerden het nooit. Later, in 1793, was Klundert een lastige hindernis voor de oprukkende Franse troepen.
Dagje uit in Klundert
Veel vestingwerken kun je nu nog bewonderen tijdens een dagje uit in Klundert. Bijvoorbeeld vestingbeer De Stenen Poppen: een dam met zogenoemde ‘monniken’ erop. Dit zijn stenen objecten om de vijand tegen te houden. Een andere trots van Klundert is het stadhuis, helemaal in renaissancestijl. Prins Maurits liet het in 1621 bouwen. Of bezoek het Nationaal Vlasserij-Suikermuseum en kijk hoe je van vlas linnen kunt maken. Liever een mooie fietsroute in Klundert? Er liggen prachtige natuurgebieden in Klundert, zoals de Buitengorzen en Ruigenhil.
Bezoek vestingstad Klundert