Fort Bovensluis Willemstad

Fort Bovensluis: veilig honk voor soldaten, aardappels en toeristen

Wel 188 manschappen zaten er in de kazerne, die binnenin Fort Bovensluis bij Willemstad was gebouwd. Fort Bovensluis bij Willemstad was onderdeel van de Stelling van het Hollandsch Diep en het Volkerak en moest dekking geven aan Fort De Ruijter (nu Fort Sabina). Vandaag de dag is Fort Bovensluis één van de leuke bezienswaardigheden bij Willemstad. 

Bovenop een ander oud fort bij Willemstad

Fort Bovensluis ligt aan het Hollandsch Diep, tussen de Noordschans en Willemstad. Het fort bij Willemstad werd aangelegd in 1861-1862. Niet erg oud dus, maar waarschijnlijk lag op deze plaats al in 1673 een batterij voor het geschut van Fort Haaren. Toen Fort Bovensluis bij Willemstad gebouwd werd, werd het vervallen fort Haaren gesloopt en opnieuw ingericht. Er kwamen vier kanonnen, Coehoornmortieren, een natte gracht en (aan de voet van de dijk) een redoute. In de 20e eeuw werden er betonnen bunkers ingegraven.

De functie van het fort bij Willemstad door de jaren heen

In 1952 koopt de heer Boertjes het fort bij Willemstad op. Fort Bovensluis ligt er dan verlaten en ongebruikt bij. De heer Boertjes wist wel raad met het gebouw: door de dikke muren was het een perfect koelhuis voor aardappelen. Door de geschiedenis van Willemstad heen is fort Bovensluis in het bezit van de familie Boertjes gebleven (vanaf 1952). Tegenwoordig kun je kamperen in Willemstad bij het fort. Ook culinair genieten in een wel heel speciaal restaurant bij Willemstad is vandaag de dag mogelijk. Bij goed weer geniet je op het terras, met uitzicht op het Hollandsch Diep. Dit is een mooie streek om te vissen, fietsen en wandelen. Overnachten bij Willemstad? Dat kan in recreatiepark Bovensluis.

Bezoek het fort

Dichtbij Fort Bovensluis Willemstad