Fort Buitensluis in Numansdorp

Parel aan het Hollandsch Diep

Fort Buitensluis is nog in perfecte staat. De munitie- en buskruitmagazijnen en piramidebunkers uit de Eerste Wereldoorlog zijn helemaal gaaf en authentiek. Dat is heel bijzonder, maar niet vreemd; een deel van fort Buitensluis is pas net ontdekt! Het staat in Numansdorp, bij Cromstrijen.

Steeds steviger en groter

Vanaf eind 18e eeuw stond er aan het Hollandsch Diep een aarden fort met kanonnen, om de Fransen tegen te houden. Het stond bij de ingang van de ‘Haven vóór de Buitensluis’ – dat verklaart de naam. Later maakte het aarden fort plaats voor een echt fort van steen, en werd het onderdeel van de Stelling van het Hollandsch Diep en het Volkerak. Toen om Nederland heen de Eerste Wereldoorlog woedde, werd fort Buitensluis versterkt met gewapend beton en extra bunkers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitsers fort Buitensluis in Numansdorp.

Onontdekte geheimen bij Fort Buitensluis

Fort Buitensluis was tot 2014 militair oefenterrein. Het is nog maar kort open voor publiek. Lijkt het jou leuk om te wandelen bij West-Brabant tussen historische gebouwen en met een prachtig uitzicht op het Hollands Diep? Tussen april en oktober kun je het fort bezoeken voor een mooie wandeling of deelnemen aan een militaire vaartocht. Bekijk de details op de website van Fort Buitensluis in Numansdorp. Geniet van het uitzicht op Willemstad en de Haringvlietbrug over het Hollandsch Diep! Fort Buitensluis is ook geliefd voor trouwfoto’s en schooluitstapjes. Want spannend is het er nog steeds. In de winter van 2016-2017, zijn de originele schuttersputten en schuilplaatsen uit WO I gevonden.

Bezoek Fort Buitensluis

dichtbij Fort Buitensluis in Numansdorp