Klundert

Vestingwerken in het groen

Klundert was een belangrijke schakel van de zuidelijke verdedigingslinie tegen de Spanjaarden. Nog steeds kun je zien hoe dat werkte. De gerestaureerde vestingwerken liggen in een mooi, groen gebied. Je kunt er heerlijk wandelen, rondom de resten van de grachten.

 

Een goed beschermd stadje

Klundert lag in de Tachtigjarige Oorlog op een strategische plek: precies op de grens van Holland en Brabant. Dat zag Willem van Oranje ook. Daarom omwalde hij het stadje in 1583 met de Vestingwerken van Klundert: bastions, een aarden wal en een gracht. Klundert was daarmee onderdeel van de Stelling van het Hollandsch Diep en het Volkerak. Uiteindelijk bleef het vestingstadje gespaard: de Spanjaarden belegerden het nooit. Later, in 1793, was Klundert een lastige hindernis voor de oprukkende Franse troepen.

Dagje Klundert

Veel vestingwerken kun je nu nog bewonderen. Bijvoorbeeld vestingbeer De Stenen Poppen: een dam met zogenoemde ‘monniken’ erop. Dit zijn stenen objecten om de vijand tegen te houden. Een andere trots van Klundert is het stadhuis, helemaal in renaissancestijl. Prins Maurits liet het in 1621 bouwen. Of bezoek het Nationaal Vlasserij-Suikermuseum en kijk hoe je van vlas linnen kunt maken. Liever een mooie fietstocht? Rondom Klundert liggen prachtige natuurgebieden, zoals de Buitengorzen en Ruigenhil.

Bezoek Klundert