Stenen Poppen

Verboden over te steken

Verdedigingstorentjes, bovenop een gemetselde dam uit 1583. Dat zijn de Stenen Poppen bij Klundert. Daar staan ze, stil en in weer en wind: overblijfselen van de versterkingen die Willem van Oranje in het vestingstadje heeft laten aanleggen.

Beschermpoppen

De dammen in de vestinggracht hadden een belangrijke taak: het zoete water scheiden van het zoute. Maar Klundert was een belangrijke vestingstad voor Holland, dus de vijand mocht er natuurlijk niet overheen klimmen. Daarom kreeg zo’n dam een spitse rand, en daar bovenop kwamen nog eens stenen ‘monniken’ of ‘poppen’. Die maakten het onmogelijk om de gracht over te steken. Zo beschermden de poppen Klundert en daarmee de Republiek. Naast de Stenen Poppen is ook het kroonwerk de Suikerbergh bewaard gebleven - de ‘enveloppe’ - die voor de bastions werd aangelegd.

Wandelroutes en fietsroutes van mooi Klundert

Wil je de Stenen Poppen zien? Dat kan lopend of met de fiets via de wandelroutes en fietsroutes door Klundert. Je vindt de Poppen vlak bij knooppunt 34 van het fietsroutenetwerk. Als je over de vestingwallen wandelt zie je gelijk ook de andere bastions. Hou je van monumenten? Maak er een leuk dagje Klundert van! Via Heemkundekring Die Overdraghe kun je een historische stadswandeling maken langs de vestingwerken.

Bezoek de Stenen Poppen
5 ANWB Fietsroutes door Brabant

Ontdek in de buurt