Willemstad

De stad van de Vader des Vaderlands

De stad van Willem van Oranje: Willemstad. Het is de naam die Ruigenhil kreeg nadat Willem in 1584 werd vermoord. Nog steeds hoor je hier de verhalen van beide plaatsnamen: van Willem én van ruig.

Veel ongenode gasten

Door de eeuwen heen heeft het ruige landschap rondom Willemstad - moerasachtig en waterrijk, gedomineerd door water en wind - veel ongenode gasten aangetrokken. Van de Spanjaarden tot de Fransen en de Duitsers. Gelegen aan het Hollandsch Diep was dit een uitstekende plek om de scheepvaart tussen Holland, Zeeland en Antwerpen te beheersen. Willem van Oranje maakte van Ruigenhil in 1583 een versterking. Doel: het verdedigen van de zeearmen die toegang boden tot Holland. Zelfs Napoleon bouwde er verdedigingswerken, zoals Fort Sabina.

Veel genietende gasten

Tegenwoordig staan de stadspoorten wagenwijd open voor de genietende gast. Willemstad trakteert bezoekers op een bijzondere combinatie van historische gastvrijheid en een indrukwekkende natuurgebied. Heerlijk bourgondisch door tal van leuke restaurantjes. Bijzonder interessant wat betreft cultuurhistorie: het Mauritshuis, de Koepelkerk, het oude raadhuis en de vestingwerken. En uitdagend door het ruige landschap, bijvoorbeeld rondom het Hollandsch Diep. Een groot deel van het stoere natuurgebied is beschermd omdat er veel bijzondere planten en dieren (flamingo's, lepelaars, visarenden en kiekendieven) leven. Zeker de moeite waard dus.

Bezoek Willemstad