Mauritshuis Willemstad

Mauritshuis Willemstad, een prinselijk buitenverblijf

Van jachtslot, militair hospitaal en marechausseekazerne tot informatief bezoekerscentrum. Hier kun je een tentoonstelling bezoeken of – als je een geschikte partner bij je hebt – zelfs trouwen. Dat is het Mauritshuis Willemstad. Multifunctioneel? Zeker! Iedereen kan dat ervaren. Daarvoor hoef je niet van adel te zijn. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan het Mauritshuis museum. 

Mauritshuis Willemstad als infirmerie

Maurits van Oranje bouwde in 1623 zijn jachtslot en buitenverblijf in Willemstad: Princehof. Een Frans bombardement in 1793 beschadigde het Mauritshuis in Willemstad flink. Franse bezetters verwaarloosden het. Een storm bracht in 1808 nóg meer schade toe. De Fransen maakten Princehof twintig jaar later weer bewoonbaar en gebruikten het als militair hospitaal (Infirmerie). Begin 20e eeuw woonden er marechaussees met hun gezinnen. Tot de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Toen werd een deel van het Mauritshuis weer militair hospitaal. Op de zolder was het Rijkspostduivenstation.

Heemkundekring De Willemstad

Het Mauritshuis was van 1973 tot 1997 stadhuis van de gemeente Willemstad. Het rijksmonument kreeg daarna opnieuw een andere functie. In de voormalige raadszaal kan nu getrouwd worden. Heemkundekring De Willemstad gebruikt het Mauritshuis voor een permanente tentoonstelling op zolder. Met voorwerpen over werken en wonen in het verleden en een wisseltentoonstelling in de Gouverneurskamer. 

Bezoekerscentrum Zuiderwaterlinie

Het Mauritshuis is volledig ingericht als een multifunctioneel bezoekerscentrum voor de Stelling van Willemstad, met eigentijdse, interactieve tentoonstellingen. Bezoekers kunnen zo de verhalen van de Stelling van Willemstad, de Zuiderwaterlinie, Willemstad en natuurlijk het Mauritshuis zelf beleven. Daarnaast blijft het Mauritshuis natuurlijk een karakteristieke trouw- en vergaderlocatie.

Meer info

dichtbij deze locatie